SVT Sports expert Pernilla Wiberg tycker till inför den alpina premiären. Foto: SVT

Pernilla Wibergs säsongsguide

Uppdaterad
Publicerad

Marcel Hirscher blir kung och Lindsey Vonn drottning. Sara Hector kan etablera sig på allvar och Sverige slår förra årets notering med elva pallplatser. Det tror vår expert Pernilla Wiberg inför den alpina säsongsstarten i Sölden.

Dina förväntningar allmänt på säsongen?

– Toppnamn som Marcel Hirscher och Lindsey Vonn är kvar men det är jättemånga som har slutat eller gör uppehåll, som Tina Maze och Bode Miller. Dessutom är Anna Fenninger skadad och borta hela säsongen. Så det finns plats för nya namn att poppa upp. Ska bli kul att se ryssen Chorosjilov som vann en tävling i fjol. Alpina sporten behöver nya nationer, inte minst för att locka nya sponsorer.

Förväntningar på svenskarna?

Sara Hector har stor chans att etablera sig. Hon vann sin första tävling i fjol, men var svajig under säsongen. Förväntningarna byggdes upp inför VM och hon levererade inte som hon tänkt sig. Hon behöver bli mer stabil i storslalom och höja sig i slalom. Hon är en framtida kandidat för totalcupen om hon lägger till en gren till. Storslalom är grunden i den alpina sporten och gör det enklare att byta till fartgrenarna.

Frida Hansdotter, ”den eviga tvåan”, jagar förstås segern i slalomcupen. Men Mikaela Shiffrin blir inte sämre, hon är sugen på att steppa upp och utmana om totalen. Hennes fokus på totalcupen kan vara en fördel för Hansdotter eftersom Shiffrin satsar mer på super-G.

Jens Byggmark har blivit pappa och bytt skidor till ett stabilare märke som passar honom bättre. Han är en duktig åkare i grunden med karaktär och temperament, men han har bytt märke för ofta. När det går dåligt kan det sätta sig i skallen med materialet.

Mattias Hargin verkar riktigt taggad. Hela herrlaget har tränat fysträning otroligt bra och Mattias har en privat tränare. Mattias blev mer stabil ifjol men missar ibland. Behöver höja sin lägstanivå.

André Myhrer har inte lyckats applicera sin teknik i slalom på storslalom. Men kul att han inte släpper storslalomen.

Magdalena Fjällström är tillbaka från skada och jag har hört att det gått riktigt bra på träning. Hon vill åka alla grenar. Vi får se hur hennes knä håller.

Elva svenska pallplatser i fjol. Blir det fler nu?

– Det tror jag. Rekord är till för att slås. Hector, Hansdotter, Hargin och Myhrer är kandidater i slalom. Kanske Kajsa Kling kan hitta sin forna form, som när hon stod på pallen i super-G. Maria Pietilä-Holmner började bra i fjol och vann en tävling, men sedan gick det rakt ner i källaren. Hon hade det mentalt jobbigt. Känner hon sig bättre mentalt i år kan hon nå pallen. Sedan varnar jag för Ylva Stålnacke som har varit väldigt duktig i Europacupen.

Vem blir säsongens skidkung?

– Hirscher. Aksel Lund Svindal gör comeback och kan vara med där framme. Det blir en fajt mellan dem. Aksels chans är om han startar bra i störtlopp och super-G. Men Hirscher har sett otroligt stark ut.

Vem blir säsongens skiddrottning?

– Fenninger vann totalen i fjol och i VM stod det mellan henne och Maze. Nu är ingen av dem med. Därför kommer Vonn att ta över. Jag tror inte hennes vristskada påverkar henne så mycket. Hon är jättestark mentalt.

– Kanske att Viktoria Rebensburg kan utmana, om hon även börjar ta poäng i störtlopp. Shiffrin är också en utmanare. Fenningers skada kan få många att omvärdera sin säsong och satsa på totalen. Det blir mer öppet i toppen i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.