Succé för Majorov – blev sexa på EM

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Majorov imponerade stort i det fria programmet under EM i Zagreb. Majorov åkte felfritt och fick 137,59 poäng, vilket är personligt rekord. Han fick sammanlagt 211,88 poäng vilket räckte till en sjätte plats.

– Jättebra, jag ger mig själv en femma i betyg, säger Majorov till SVT Sport.

Senast Sverige hade en lika stor framgång på herrsidan var på VM för fyra år sedan då Adrian Schultheiss blev sexa och Kristoffer Berntsson sjua vid samma tävling. Dessförinnan får man backa tiden till 1939 för att hitta en lika bra svensk placering.

Med tanken på att Alexander Majorov stukade foten på lördagsmorgonen är hans prestation i EM-finalen än mer imponerande. Han slog upp en gammal stukning och var därför tvungen att ta bort kvadrupel som sitt första hopp.

Övertalades av pappa

–Jag var envis på att jag skulle köra kvadrupeln. Men pappa övertalade mig att inte göra det. Då fick jag köra trippel axel som första hopp i stället, det har jag aldrig gjort tidigare, inte ens på träning, säger Majorov.

SVT:s expert Lotta Falkenbäck var imponerad över svenskens åkning.

–Han gör maxprestation i fyra minuter. Härligt fin kvalitet på kombinationerna och inte minst i trippel flip och trippel toeloop. Härlig åkning, säger Lotta Falkenbäck.

Men Majorov kände sig inte så säker under sin åkning som det såg ut.

–Jag tänkte hela tiden på att att jag hade bytt om i mitt program och att den här nya planen måste lyckas. Jag hade haft en backup-plan om jag inlett med en kvadrupel, nu fanns det bara en plan och den lyckades, säger Majorov.

Sverige säkrade extra EM-plats

Majorov var i ledning efter sitt åk. Men när de sex främsta åkarna från det korta programmet gick ut på isen var det bara en som svensken tog sig förbi med sitt superåk. Han hade målsättningen att ta sig över 200 poäng, de 211 han nådde är personligt rekord med 16,17 poängs marginal.

–Just att komma över spärren och lyckas på ett seniormästerskap är riktigt kul, säger Majorov, som nu siktar mot VM i Kanada i mars.

I och med att Majorov slog sig in bland de tio främsta får Sverige skicka två åkare till nästa EM.

Storstjärnan Jevgenij Plusjenko kom aldrig till start i finalen då han efter fredagens kval meddelade att han lämnar EM med en skada.

Vann gjorde spanjoren Javier Fernandez på 274,87 poäng. Det var Spaniens första konståkningsmedalj. Florent Amodio, Frankrike, blev tvåa medan tjecken Michal Brezina knep bronset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.