Foto: TT Bildbyrån/Instagram

Petuchov: ”Vill slåss för sanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Petuchov pekades ut som dopningsmisstänkt och stoppades från att tävla i Tour de Ski. Nu slår ryssen tillbaka mot anklagelserna. ”Jag har alltid varit ren” säger han.

I början av december kom Wadas rapport som visade att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover. Dagen före julafton påbörjade Internationella olympiska kommittén utredningar av 28 ryssar som deltog i OS i Sotji och samtidigt meddelades det att sex längdåkare stängs av – en av dem var Aleksej Petuchov.

”Jag vill skrika, springa och slåss för sanningen”, skriver 33-åringen på Instagram.

Måste skicka skrivelse

Han måste nu skicka en skrivelse till IOK och Fis och sedan närvara vid en förhandling, skriver Expressen.

”Jag vill berätta att jag aldrig har stöttat dopning och att jag alltid har varit ren. Jag vill tro på rättvisan och sanningen och att rena utövare inte ska straffas”, skriver sprintern.

Petuchov var med och tog VM-guld i sprintstafett 2013. Han har 24 pallplatser i världscupen, där sex av dem varit segrar. Han var som bäst mellan 2009 och 2013 och var senast på pallen i världscupen i december 2014.

”Vilken OS-deltagare som helst kan råka ut för det”

Landslagskollegan Sergej Ustiugov var inte en av de sex avstängda – han tävlade i Tour de Ski och tog en förkrossande seger som han tillägnade ”sina grabbar”.

– När jag fick höra om problemet som hade uppstått i laget blev jag lika ledsen som de drabbade över det som hänt. Det är som rysk roulette. Vilken OS-deltagare som helst kan råka ut för det. Det gäller även mig, sa Ustiogov till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.