Pietilä Holmner: ”En av mina sämsta säsonger”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol segrade Maria Pietilä Holmner på hemmaplan i Åre. Men efter det blev det inga fler topplaceringar i världscupen och svenskan är allt annat än nöjd med fjolårssäsongen. Nu är hon, efter en tids fundering på om skidorna skulle placeras på hyllan, redo igen. ”Jag ser den här säsongen som en revansch mot mig själv”, säger hon.

Det var nästan som en saga för slalomåkaren Maria Pietilä Holmner. Efter fyra års torka på förstaplatser tog hon i december i fjol hem segern i världscuptävlingen i Åre.

Det blev toppen på säsongen.

På VM blev det en 14:e plats i specialgrenen. Kroppen var sliten och glädjen var som bortblåst efter säsongen men en paus blev räddningen i stället för att avsluta karriären.

– Jag har gått en längre tid och bara försökt dra på smilbanden och hållit en ridå att allt är toppen. Jag fick känna en enorm glädje i Åre, men sen var det som att allt bara gick ur mig. Det är hemskt att säga när jag vann, men det är absolut en av mina sämsta säsonger. Att börja så pass bra och sen andra halvan, jag var helt chockad, säger hon till Sportbladet.

Skidorna lades inte på hyllan – stjärnan har mer att ge i skidbackarna.

– Jag har alltid lovat mig själv en sak och det är att jag åker så länge det är kul och det var det inte då. Men när man kan sålla bort lite saker runt omkring ser man allt lite mer klart och då var det ganska fort tydligt att jag har mycket mer att ge.

Den 14:e novmeber är det Pietilä Holmners 14:e världscupsäsong som drar igång.

– Jag ser det som en revansch mot mig själv. Att få visa att jag tycker att det är himla kul, att ha energi och njuta över vad man gör. Det var något jag saknade förra året. Jag vill inte hamna där igen, men nu har jag lärt mig att lyssna på mig själv säger 29-åringen till Sportbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.