Putin under OS i Sotji. Foto: Bildbyrån

Putin: ”Han smugglade in otillåtna medel från Kanada”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt jultal till nationen erkände Rysslands president Valdimir Putin att landet har problem med dopning, men hävdar bestämt att den inte är statsstödd. I stället skyller han på den förre antidopningsansvarige: ”Han drev en privat dopningsverksamhet”, säger Putin.

Vladimir Putin säger sig inte minnas namnet på den han menar ska ligga bakom de dopningsanklagelserna som nu riktas mot Ryssland. Men säger att personen i fråga var ”ansvarig för antidopningsorganisationen”, vilket vid tidpunkten var visselblåsaren Grigory Rodchenkov.

– Han arbetade i Kanada och sedan kom han hit och skapade oreda, säger Putin och fortsätter.

– Han använde sig av sin position för att smuggla in alla möjliga otillåtna medel in i Ryssland.

”Försöker rädda sig själv”

Presidenten hävdar samtidigt att ”den skyldige” ska ha sysslat med en privat verksamhet, där han tvingat atleterna att ta de förbjudna substanserna – och sedan flytt landet.

– De som flyr utomlands och skvallrar på oss försöker bara rädda sitt skinn, säger han.

Kritiserar Wada

Putin medger att landet har problem med dopning, men den är inte statsstödd – som den senaste McLaren-rapporten säger. Dopningsproblematiken i landet säger han ska utrotas med stöd av internationella antidopningsbyrån (Wada) och internationella olympiska kommittén (IOK). Samtidigt så riktar han kritik mot Wada.

– Varför är de som hemlighetsfulla? undrar Putin som efterfrågar transparens från organisationen.

Vid samma stund som han höll sitt jultal så meddelade IOK att man startar dopningsutredningar kring 28 ryska idrottare som deltog i OS i Sotji 2014. Idrottarnas dopningsprover ska ha manipulerats och bytts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.