Foto: SVT

Richardsson i stark comeback

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Richardsson har kommit tillbaka rekordsnabbt efter den tragiska olyckan i somras då den svenske skidstjärnan skadades allvarligt i benet. I dag stod han på startlinjen för första gången sedan dess och visade styrka direkt med sin andraplats på 10 km klassiskt i Bruksvallarna.

Richardsson vara 6,5 sekunder bakom vinnaren Calle Halfvarsson.

– Det är kul att stå på benen och träna och tävla för fullt igen, sa han efter målgång till SVT Sport.

Vinterstudion

För fem månader sedan skadade Daniel Richardsson knäet allvarligt i en bilolycka, där hans vän omkom. Just efter olyckan var det osäkert om Richardsson, som fick Bragdguldet 2010 tillsammans med Johan Olsson, Marcus Hellner och Anders Södergren för OS-guldet i stafett, någonsin skulle kunna tävla igen.    

– Från mitten av september har jag kört skidliknande träning på rullskidor. Senaste två månaderna har jag tränat på riktigt bra tycker jag.

Men trots det är inte Richardssons fysiska status som den brukat vara inför tidigare säsonger.

– Den är inte på topp. Jag saknar lite fart. Har inte kört några riktigt tuffa intervaller än. Men säsongen är lång. Målet är inte att vara bäst nu utan det är OS och dit är det långt.

Om Richardsson visade klass i klassisk åkning i dag så är det lite värre med den fria stilen.

– Jag är lite efter där. Jag kom igång mycket senare i fristilen. Det är där jag kände av mest med benet eftersom jag tappade rejält med styrka. Men sedan i mtten av oktober har jag kunnat köra för fullt även i fri stil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet