Foto: TT Nyhetsbyrån

Richardsson vann i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Richardsson gjorde ett fantastiskt lopp och vann den prestigefyllda femmilen i klassisk stil i Holmenkollen. Martin Johnsrud Sundby blev tvåa och säkrade världscuptiteln.

– Det var fantastiskt att få till det här i Holmenkollen, det är något man drömt om sedan man var liten. Det är speciellt här med mycket publik och det har körts några fantastiska lopp här tidigare som inspirerar, säger en väldigt glad Daniel Richardsson till SVT Sport.

Richardsson som gjorde ett fantastiskt OS, med brons på 15 km klassiskt och guld i stafetten, har visat fortsatt god form. Förra helgen slutade han tvåa i världscuptävlingen i Lahtis och dagens lopp inledde han piggt. Han var med i täten och hjälpte till att dra – men då vurpade han.

Världscupen i längdskidor

”Avsluta med bra finish”

– Det kostade kraft att komma i kapp så efter det var jag passiv och lät de andra dra. Jag visste att jag inte skulle kunna åka ifrån dem så planen var i stället att ha bra kraft kvar så jag kunde avsluta med en bra finsh, säger han.

Efter halva loppet var det fem tunga namn som hade fått dryga minuten ner till en jagande grupp. Förutom Richardsson var det Johnsrud Sundby, Alexander Legkov, finländaren Iivo Niskanen och tjecken Lukas Bauer. Men vid 35,5 kilometer drog trion Richardsson, Johnsrud Sundby och Legkov ifrån och fick ett avstånd ner till övriga åkare, som ökade ju längre loppet pågick.

Johnsrud Sundby säkrade titeln

När trion gick ut på sista varvet var det oerhört spännande för den stora, entusiastiska hemmapubliken – då hemmasonen Sundby var i ledning. Men vid 48,4 km drog skandinavierna ifrån och ryssen Legkov klarade inte att följa med.

Johnsrud Sundby, som även han drömt om att vinna i Holmenkollen, testade att rycka, men Richardsson var starkast och kunde ta hem segern. Med andraplatsen säkrade dock Johnsrud Sundby den totala världscuptiteln.

Fem svenskar

Även Lars Nelson imponerade när han slutade på femte plats. Nelson och Richardsson var två av totalt fem svenskar som deltog. Martin Johansson slutade på 13:e plats, Jens Eriksson på 25:e och Simon Andersson på 40:e.

Marcus Hellner, Johan Olsson och Anders Södergren hade tidigare lämnat återbud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet