Rickard Olsson blir åkande reporter

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Rickard Olsson från SVT:s frågeprogram Vem vet mest ger sig på söndag 1 mars ut i årets Vasalopp som åkande reporter. Utmed de 9 milen i spåret kommer Rickard att rapportera via mobilkamera direkt från de innersta motionärsleden om allt från snöns kvalitet i spåren till hur snacket i spåret går om årets tävling.

-Jag ska borra mig in i de trängsta åkarleden för att lyssna av stämningen i spåret och ge tittarna den sanna bilden av hur det egentligen är att åka världens största skidtävling, säger Rickard Olsson som gör debut som Vasaloppsåkare.

-Jag siktar på att rapportera från de bakersta leden i loppet eftersom jag inte har ett enda träningspass i benen. Min enda uppvärmning inför loppet sker på Skejtvasan på fredagen, säger Rickard.

Rickard kommer att tillsammans med två andra åkande reportrar, kontinuerligt under loppets gång, att göra direktsända reportage utifrån åkarens perspektiv. Bilderna kommer rakt ifrån de tätaste åkarleden dit SVT:s ordinarie kamerateam aldrig får tillträde och kommer att ge tittarna en mycket intim känsla av att befinna sig mitt ute i spåren. De två andra reportrarna med mobilkamera är Anders Carlsson, f.d. elitåkare och Helen Rutström, motionsåkare.

-Vasaloppet är en angelägenhet för ofantligt många svenskar och därför vill vi visa bilder från alla delar av loppet. I SVT1 skildras hela loppet från start till mål, i SVT24 koncentrerar vi oss på tätstriden och med våra åkande reportrar kommer vi de tusentals motionärerna ute i spåren riktigt, riktigt nära, säger Johan Bernhagen som är projektledare för SVT:s sändningar.

De åkande reportrarna bär med sig varsin 3G-telefon som tillsammans med en ny förbättrad mjukvara ger en så pass hög bildkvalitet att den går att sända ut i tv-rutan. SVT testade mobilkamera-sändningar redan förra året men i år har tekniken förbättrats så att bilden ska bli ännu bättre.

Sändningar 1 mars:

Vasaloppet: SVT1, SVT24 och svt.se kl 7.30-12.50

Längd-VM 50 km herrar: SVT1 och svt.se kl 12.50-15.30

Vasaloppet summering: SVT1 och svt.se 15.30-15.45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.