Johanna Ojala SVT:s Kristallen-kandidat i kategorin årets sport-tv-profil Foto: TT Nyhetsbyrån

Ojala kan bli historisk Kristallen-vinnare: ”Jag är stolt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer en kvinna att vinna priset Kristallen som Årets sport-tv-profil – i år är alla nominerade kvinnor. En av dem är SVT Sports expert i Vinterstudion Johanna Ojala: ”Jag skulle bli så glad om jag fick vinna”, säger hon.

Hur reagerade du på nomineringen?

– Min reaktion var: ”Oj, det här är helt sjukt!”. Jag trodde inte att jag hade en chans mot SVT:s fotbolls-EM-gäng. Jag blev jätteöverraskad och glad så klart. Det är häftigt eftersom det är folk som har röstat.

Varför tror du att du är den som blev nominerad från SVT?

– Alltså, jag märker ju att jag får respons från tittarna. Oavsett om de skriver eller om man träffar någon på affären så är ofta reaktionen: ”Vad kunnig du är!” eller ” Jag blir inspirerad att förbättra min egen teknik, du får mig att förstå”. Då tänker jag att det kanske är det. Sedan försöker jag vara den jag är och det verkar uppskattas och det sätt jag presenterar skidåkning på.

Vad krävs för att bli en bra sport-tv-profil tror du?

– Jag vill ju tro att det krävs kunskap. Det är det jag vill förmedla – så att man inte bara sitter och säger saker bara för att man är där. Sedan tror jag det krävs en personlig stil i sättet man är och i sättet att vara. Och personlig erfarenhet är viktigt. Jag har ju varit aktiv, men blev sedan tränare och det gör att jag fått en bred kunskap.

Det har uppmärksammats att det är första gången fyra kvinnor är nominerad till årets sport-tv-profil  och första gången en kvinna kommer att vinna – hur ser du på det?

– Det är positivt. Det är viktigt. Det visar på en förändring i inställning och attityd till kvinnliga sportjournalister, programledare och kommentatorer. Tröskeln har blivit lägre för att folk ska förstå och se att kvinnor är kunniga och duktiga. Det var en gång i tiden ovanligt med en kvinnlig sportjournalist och nu är ju det vanligt. Det är häftigt. Vi behöver nu kanske inte bevisa fyra-fem gånger att vi är kunniga för att folk ska förstå det, nu räcker det kanske med en gång.

Varför ska man rösta på dig?

– Jag skulle bli så glad om jag fick vinna! Jag har ju hållit på med tävlingsidrott så tävlingsdjävulen kryper ju fram här! Nämen, jag är först och främst bara stolt över att jag blev nominerad och att jag får vara med om något historiskt. Det är det största. Skulle man vinna är ju det bara grädden på moset!

Nominerade Årets sport-tv-profil

Johanna Ojala (SVT), Anna Brolin (TV4), Karin Frick (Kanal 5) och Frida Nordstrand (TV3)

För att rösta på Johanna fram till ikväll genom att: 

Sms: Skicka 23 till 725 05

Tel: 099 405 23

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.