Frida Hansdotter och amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin lär duellera en hel del i vinter. Foto: Grafik: SVT

Så sänder SVT från slalompremiären

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för slalompremiär i finska Levi, som sänds direkt i SVT. Tobias Hellman ser särskilt fram emot duellen mellan Frida Hansdotter och megastjärnan Mikaela Shiffrin. ”Det blir den stora, intressanta kampen”, säger SVT:s expert.

Förra året blev slalompremiären i Levi inställd på grund av snöbrist, men i år finns det tillräckligt med snö i tävlingsbacken för att säkra premiären.

13 svenska åkare kommer att tävla i Levi, fem damer och åtta herrar.

Kamp med Shiffrin

På damsidan lär Frida Hansdotter ha många ögon på sig, som regerande titelinnehavare i slalomcupen. Frågan är om hon kan försvara sin titel, med det amerikanska underbarnet Mikaela Shiffrin som konkurrent.

Såväl 2014 som 2015 var Hansdotter tvåa bakom överlägsna Shiffrin i slalomcupen. Men under fjolårssäsongen var Shiffrin delvis skadad – vilket öppnade för Hansdotter.

– Med Fridas cupseger i ryggen så känns det fantastiskt spännande inför premiären. Shiffrin är ju den stora motståndaren och frågan är vad som händer nu när hon är tillbaka. Kan Frida komma i närheten? Det blir en intressant kamp, och Frida har ju tränat hårt och utvecklat sig,  säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Han tror att Shiffrin vinner premiären före Hansdotter och slovakiska Veronika Velez-Zuzulova.

Vill inte härma

Frida Hansdotter studerar dock inte den 21-åriga Shiffrin för att förbättra sin teknik.

– Jag känner att jag måste kolla på killarna, för det är Shiffrin jag ska slå. Jag kan inte härma henne, berättar Frida Hansdotter för SVT Sport.

Även i herrlaget finns det en hel del rutin, genom namn som André Myhrer, Mattias Hargin och Jens Byggmark.

Myhrér är den åkare som SVT Sports expert tror mest på inför säsongen.

– Det känns som att han har hittat rätt och är mer förberedd än någonsin. Myhrer gjorde en bra säsong ifjol och visade utveckling. Jag hoppas att en harmonisk Myhrer med allt att vinna kan vara med från start, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Så sänder SVT från slalompremiären

Lördag 12/11

SVT1 09.50-11.00

Damernas första åk, slalom

Kommentatorer: Tobias Hellman och Johan Ejeborg

SVT1 12.50-14.50

Damernas andra åk, slalom

Söndag 13/11

SVT1 09.50-11.00

Herrarnas första åk, slalom

Kommentatorer: Tobias Hellman och Johan Ejeborg

SVT1 13.50-14.50

Herrarnas andra åk, slalom

Sveriges damtrupp:

Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Maria Pietilä-Holmner, UHSK Umeå SK, Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö och Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK.

Sveriges herrtrupp:

André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina, Mattias Hargin, Huddinge SK AK, Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden, Anton Lahdenperä, Gällivare SK, Emil Johansson, SK Vitesse, Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK SKALP, Max Gordon Sundquist, Östersund-Frösö SLK och Gustav Lundbäck, Luleå AK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.