Så var Vinterstudions träning på Stockholm Stadion

Uppdaterad
Publicerad

Stephan Wilson, som i programserien ”Stephan på glid” siktar mot Vasaloppet, fick sällskap av Johanna Ojala och frivilliga träningskamrater på Stockholm Stadion. Se bilder från passet.

Johanna Ojalas träningspass

Uppvärmning med teknik

1. Åkning utan stavar

2. Diagonaldrag: Stå spikrakt med kroppen, böj dig inte i mage eller höft, och låt armarna arbeta som när du åker diagonal. Bra styrketräning för rygg och arm!

3. Stakning på ett ben: Ställ dig på ett ben (tyngdöverföring), var stark i magen (naveln mot ryggraden) och staka med överkropp och armar som vanligt. Bra träninf för balans och styrka i mage och armar!

Intervallpass

– Olika intervaller med både överkropp och helkropp

1. 15/15 x 10 stakning. 15 sekunders arbete följt av 15 sekunders vila. Tio upprepningar.

2. 30/30 x 5 diagonal eller stakning, eget val. 30 sekunders arbete följt av 30 sekunders vila. Fem upprepningar.

3. 70/20 x 7 diagonal eller staknin, eget val. 70 sekunders arbete följt av 20 sekunders vila. Sju upprepningar.

I dessa intervaller räknar man med vilan (aktiv vil, man åker i lugnt tempot). Vilan är så pass kort att pulsen knappt går ner till vilopuls. Korta effektiva intervaller där man ligger på högt syreupptag under arbetstiden, men där vilan kommer relativt frekvent så att man orkar pusha på näst intill max på intervallerna. Detta pass ger 20 minuter total intervalltid.

Avvärmning

Lugn åkning för att forsla bort den mjölksyra man dragit på sig under intervallerna. På detta sätt snabbar man på återhämtningen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet