Sänkta spelarlöner räddar Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll fick Hammarbys bandyspelare beskedet om att de var tvungna att solidariskt sänka lönerna med en miljon kronor för de senaste tre månaderna.

Det är mycket pengar för bandyspelare som inte alls tjänar vad fotbolls- och ishockeyspelare på högsta nivå gör.

I dag låg Bajen under med 3-5 hemma mot Kalix innan de vände till vinst 8-5.

Elitserien i bandy 2014-2015

– Det är ju starkt att de kan vända och göra en sådan jättematch. Det var ju en stor begäran från vår sida. Men de visade stor förståelse och förstod att det var tvunget för klubbens överevnad, säger ordföranden Lennart Hjalmarsson till SVT Sport.

Utan spelarnas deltagande i krisplanen hade situationen inte gått att rädda.

– Nej, det var helt nödvändigt, betonar Hjalmarsson.

Behöver spara en miljon till

Klubben siktar på att spara en miljon till för att rädda elitlicensen 2015-16. Där hoppas man kunna bearbeta sponsorer och att höja publikintäkterna.

– Tyvärr har ju publiksiffrorna gått ner. Vi har haft för låga resultat i flera år och det går inte. Vi behöver en sund ekonomi och måste ha en buffert, säger Hjalmarsson.

Spelarna: ”Det skapar en viss oro”

– Att hamna i denna situationen är givetvis jobbigt för oss spelare, det skapar en viss oro på såväl kort som längre sikt. Dock är vi införstådda med läget och vår dialog med ledning och styrelse är god och vi skall tillsammans kämpa för att få klubben att prestera inte bara sportsligt utan även ekonomiskt, såväl denna säsong som i framtiden, säger Stefan Erixon, lagkapten i Hammarby till den egna hemsidan.

Hammarby vann SM-guld så sent som förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i bandy 2014-2015

Mer i ämnet