Svindals säsong över: ”Sånt är livet”

Uppdaterad
Publicerad

Aksel Lund Svindal kraschade svårt i det klassiska störtloppet Hahnenkammrennen i Kitzbuhel. Efter undersökning av knät på sjukhuset i Innsbruck kom chockbeskedet: korsbandet är av och säsongen är över för norrmannen som leder totalcupen. Hans främste rival Marcel Hirscher tycker inte att loppet skulle ha körts och är kritisk.

– Inte precis den bild jag ville skicka efter Kitzbühel, men så är det. Jag körde sönder mitt knä lite grand och ska snart opereras. Det är sådant här som känns tungt mitt i vintern men sånt är livet. Det är upp och ner och jag får ta itu med vad som än väntar, skriver Svindal på sitt Instagramkonto och slår ut med händerna från en sjukhussäng där han ligger nedbäddad.

Skadan bekräftades initialt av det norska landslaget.

– Aksel har dragit av det främre korsbandet i höger knä. Han opereras nu. Säsongen är över, säger det norska alpina landslagets sportchef Clalus Ryste till NRK.

Vill det sig illa kan även början av nästa säsong i fara.

– Han blir borta i nio till tolv månader. Vi har bra rehabbehandlingar för det här men det är en lång process. Vi tror att han är i de bästa händer, fortsätter Ryste.

33-årige Svindal har åkt på flera tuffa smällar i karriären och frågan är om han orkar resa sig efter dagens besked. I samband med dagens krasch reste sig Svindal själv och gick ifrån skyddsstaketet, vilket gjorde att de flesta drog en suck av lättnad.

Hirscher rasar mot FIS: ”För farligt”

När Aksel Lund Svindal försvann från världscupen ligger titeln till totalcupen vidöppen för nuvarande tvåan Marcel Hirscher, som dock rasar mot FIS.

– Det var kanske svårt att avgöra om loppet var tillräckligt säkrat och nu är det för sent. Men jag tror att det var för farligt i dag, säger Hirscher i ett anmärkningsvärt utspel då han själv är österrikare och loppet kördes i hans hemland inför storpublik.

Han efterlyser en ny diskussion kring säkerheten. Bara det österrikiska laget har haft tio korsbandsskador den här säsongen.

– Det betyder ingenting att vinna totalcupen. Det viktigaste är att åkarna är friska och kampen med Aksel var bra för sporten, funderar Hirscher som ska åka slalom i Kitzbühel i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.