Vonn vann senaste störtloppet i Cortina. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Bara ett eget misstag kan stoppa Vonn”

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn har vunnit fem av de sex senaste VC-störtloppen. Vinner hon störtloppet i Garmisch-Partenkirchen i helgen tar hon sin 76:e VC-seger och är i så fall bara tio segrar från Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar. ”Hon kryper bara närmare och närmare. Det enda som kan stoppa henne från att vinna i Garmisch är eget misstag” säger SVT-experten Tobias Hellman.

När Vonn vann störtloppet i italienska Cortina senast tog hon sin 37:e störtloppsseger och blev den första kvinnan att ta så många segrar i en och samma disciplin.

Den legendariska utförsåkaren Annemari Moser-Pröll hade det förra rekordet. Österrikiskan tog 36 segrar åren 1971-1980, men blev nu snuvad av Vonn.

Vonn fortsätter att vara överlägsen i störtloppet. Hon har vunnit fem av de senaste sex tävlingarna, varav fyra den förra säsongen. Den här säsongen har hon bara missat en seger, i Val d'Isere i december då Lara Gut fick stå överst på pallen.

Kan bli första kvinnan att ta en dubbel i Garmisch

Amerikanskan har vunnit Garmisch störtlopp en gång tidigare, i februari för nästan precis fyra år sedan, och kan på lördagen bli den första kvinnan att vinna dubbelt i den tyska skidorten.

Vinner Vonn är hon bara tio segrar från Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar och som hon åker just nu är det bara hon själv som kan ställa till det, tror Tobias Hellman.

– Vonn är outstanding. När hon åker som bäst är hon snäppet bättre än alla andra, men hon är lite av en otursåkare också. Ibland åker hon ur och det enda som kan stoppa henne från att vinna i Garmisch är ett eget misstag.

”Kan mycket väl bli en pallplats för Kling”

För svensk del står hoppet till Kajsa Kling, som slutade sjua i Cortina senast.

– Jag tror hennes chanser kan vara goda i den här banan, säger Hellman.

– Så fort hon kommer upp och fram på skidorna, attackerar och går på som hon är så bra på att göra, kan det mycket väl bli en pallplats. Hon har ju en enorm styrka i åkningen.

Så sänder SVT från damernas störtlopp

Lördag 6 februari

11.30-12.05 SVT1

11.30-12.30 svt.se/sport

Kommentator: Johan Ejeborg

Expert: Tobias Hellman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.