Anton Sjipulin bärgar en riktigt skön seger för Ryssland i skidskytte-VM. Foto: Bildbyrån.

Sjipulin satte Fourcade på plats i guldkampen

Uppdaterad
Publicerad

Det formade sig till en kamp mellan Rysslands Anton Sjipulin och Frankrikes Martin Fourcade när VM-stafetten över 4x7,5 km skulle avgöras. Det blev ryssen som drog det längsta strået och en tröttkörd Fourcade hade ingen chans att utmana trots att han gick ut bara 4,2 sekunder efter på spurtvarvet.

När Anton Sjipulin lämnade vallen efter det sista skyttet med ett extraskott trodde många på en intensiv kamp om guldet men Martin Fourcade blev ifrånåkt mot målet och hade ingen chans i dag. På upploppet plockade Sjupulin med sig en rysk flagga och firade segern. Kombatanterna skakade sedan hand med varandra efteråt.

Just förhållandet mellan Sjipulin och Fourcade har präglat mycket att stämningen på mästerskapet efter skandalen den första dagens mixedstafett och Fourcades bojkott av blomsterceremonin. 

Journalisterna var ivriga att fråga Sjipulin vad han kände efter dagens minst sagt sköna seger, speciellt i ljuset av vad som hände förra veckan.

”Har lärt oss av händelsen”

– Jag och Martin har löst det som hände och har lärt oss av händelsen. Det finns inget som kommer att stå emellan oss i framtiden. Den här segern var en lättnad för laget och landet och det var tio år sedan vi vann något i stafett, säger Sjipulin via tolk på presskonferensen. För en vecka sedan skakade de hand offentligt för att visa det inte rådde någon missämja.

Fourcade fick inga specifika frågor kring förhållandet till Sjipulin och såg länge uttråkad ut när han studerade statistik från dagens tävling på ett A4-papper.

– Det var för komplicerat i dag. Jag har inte min bästa form men gjorde ett försök att gå ikapp och var nära att lyckas men det gick inte, säger Fourcade.

Sverige slutade elva efter topplopp av Lindström

Sverige slutade elva efter att Fredrik Lindström skjutit fullt och gått fort i spåret. Det hade bommats för mycket på sträcka två och tre för att kunna nå en framskjuten svensk placering i dag.

– Jag ville göra en bra stafett först och tänkte inte på masstarten men det blev ett bra genrep och det ska bli kul med ett race till, säger Lindström som jagade topp 10 för att få fem platser till nästa års säsong.

Bra start av Stenersen

Torstein Stenersen gjorde en bra förstasträcka med bara ett extraskott och växlade som nia, 21,7 sekunder efter ledande Tyskland. Jesper Nelin hade en dålig dag på vallen och fick plocka fem extraskott men klarade sig från runda. Han växlade på samma placering som han gick ut, som nia, men var dryga minuten efter ledande Frankrike.

– Det var inte min dag i dag och fem extraskott var ingen höjdare, säger Nelin till SVT.

Svenskt ras med Sebastian Samuelsson

Om Nelin hade en dålig dag på vallen var det nattsvart för Sebastian Samuelsson som hade fem bom och fick ta en extrarunda. När han lämnade vallen efter andra skyttet var han 15:e, 2.43 efter ledande Ryssland. 

– Jag vet inte vad som händer, tyvärr klarar jag inte av det. Det var bara att kriga efter det eftersom det var sträcka kvar men det var tufft, säger Samuelsson.

Det var inga kantskott heller.

– Han bommar ju grovt. Nu är vi helt borta; skittrist, sa landslagsledaren Mattias Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.