Skidskyttarna tävlade nyligen i Kanada. Då träffade hemmasonen Jim Carrabre företrädare för Wada och kan nu starta en egen utredning för att få fram om något misstänkt förekom i Sotji-OS 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Skidskyttar från OS 2014 granskas

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av Wadas rapport kommer det internationella skidskytteförbundet, IBU, att göra en utredning av de aktivas värden från OS i Sotji 2014.

– En av slutsatserna från rapporten var att alla vintersporter från OS i Sotji borde vara bekymrat och därför kommer jag att starta en efterforskning, säger IBU-ledamoten Jim Carrabre, Kanada, som också är läkare, till NRK.

Carrabre uppmanar andra idrotter att följa skidskyttets initiativ som bland annat kommer att ske med hjälp av att analysera bloddata från spelen och tiden runt i kring.

– Jag tycker att man ska vända på alla stenar, säger Carrabre.

1 417 prov förstörda

Wadakommissionens ordförande Dick Pound har uttryckt misstankar om fusk i antidopningsarbetet i samband med Sotji-OS.

Innan det ryska antidopningshögkvarteret skulle undersökas av Wada förstördes 1 417 dopningsprov. Det är okänt hur många av dessa som kom från OS 2014. Även IBU tog tester under spelen men hade problem att analysera dessa då den tekniska utrustningen inte fungerade fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.