Anna Magnusson och de övriga svenskarna övertygade i skidskyttepremiären. Foto: Bildbyrån

Experten: ”En smakstart på säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

En sjätteplats i den vanliga mixedstafetten och sen fyra i tvåmannavarianten, single mixed. Det var en överraskande bra svensk skidskyttepremiär som gladde SVT Sports expert Björn Ferry. ”För Sveriges del är jag glad. Det känns verkligen som att vi är med i matchen nu”, säger han.

Med unga och orutinerade lag överraskade Sverige på den internationella expertisen. I stora startfält (24 resp 26 lag) nådde Sverige topp 6 i båda loppen.

”Visar på potential”

Björn Ferry var allra gladast över åkningen, exempelvis att debutanten Hanna Öberg lyckades ta rygg förra årets bästa åkare Laura Dahlmeier i klättringarna och att det blev så fina placeringar utan att skyttet var perfekt.

– Vi hänger med i åkningen, att bli fyra (och sexa) utan att det är ett perfekt lopp är starkt. Det visar på potential. När det stämmer fullt ut kan vad som helst hända. Det här blir bra. Det kommer att komma resultat, det är jag övertygad om, säger experten.

Lyfter fram bredden

Ferry lyfter fram bredden på damsidan och tror att minst två i de unga laget kommer ta individuella topp-10-placeringar redan denna säsong. Idag körde 21-åringarna Hanna Öberg och Anna Magnusson ena stafetten och ett år äldre Linn Persson den andra. Även herrarna Jesper Nelin och Fredrik Lindström (mixed) och Torstein Stenersen (single mixed) gjorde, framförallt åkmässigt, fina insatser.

– Det är en smakstart på säsongen. Precis det vi hoppats att vi skulle kunna vara så här bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.