Foto: SVT

Skrällen räckte till andraplats

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slog ut favoriten Österrike.

Men förlorade lagtävlingsfinalen mot Schweiz i världscupavslutningen.

”Kul att de blir tvåa, bra start för Sverige”, säger experten Pernilla Wiberg.

Tuff lottning för Sverige. Men i lagtävlingen i Meribel skrällde de blågula åkarna.

– Kul att de blir tvåa, bra start för Sverige i världscupavslutningen, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

Världscupen i alpint

– Generellt gör vi en bra insats, tycker jag, säger Mattias Hargin till SVT Sport.

Mot hemmanationen Frankrike i kvarten tog Sverige ledningen direkt. Sara Hector låg efter Adeline Baud i sitt heat, men i slutet hände något för fransyskan – missade port och blev diskvalificerad. Hon grinade illa efter målgång och tröstades av Hector.

Tre hundradelar säkrade avancemang

Mattias Hargin utökade sedan till 2–0 – bra start för svensken som åkte över mållinjen fem hundradelar före Victor Muffat-Jeandet. Och i det tredje heatet säkrade Anna Swenn Larsson avancemanget, tre hundradelar före Tessa Worley. Svensk seger med 3–1, Anton Lahdenpärä åkte långsammare i heatet som saknade betydelse.

Hargin avgjorde semin

I semin väntade favoriten Österrike som var seedat och stod över kvarten. Och semifinalen blev en rysare som avgjordes i sista heatet. Österrike ledde med 2–1, Hargin var tvungen att vinna mot Philipp Schörghofer – och svensken klarade av pressen och segrade i sitt heat. Sverige var totalt 12 hundradelar snabbare och skrällen var säkrad.

– Det var skönt att slå ut Österrike för första gången i ett teamevent, Hargin till SVT Sport.

I finalen väntade Schweiz som besegrade Italien i sin semi.

Men då var det Sveriges tur att förlora på tid. Hargin och Swenn Larsson fortsatte att imponera och vann sina heat, men segermarginalerna i de andra blev för stora. Nio hundradelar från guld, men en fin andraplats för Sverige i lagtävlingen.

– Man saknar en André Myhrer, reserv i dag, i form, han var taggad inför världscupavslutningen, säger SVT Sports alpina kommentator Johan Ejeborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet