Kalla historisk – tog 23:e SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla skrev svensk skidhistoria i Söderhamn när hon tog sitt 23:e SM-guld. Skidstjärnan gjorde det i totalt överlägsen stil. ”Jag försökte öppna offensivt och vara alert i åkningen”, säger hon till SVT Sport.

Tiden 28.13,5 var i en klass för sig i damernas tio kilometerslopp i klassisk stil. Till silvermedaljören Ida Ingemarsdotter hade hon 1.08,4 i segermarginal.

Gjorde processen kort

Med startnummer 50 av 54 gav hon sig i väg i jakt på historia. 29-åriga Charlotte Kalla hade inför loppet lika många SM-guld som Antonina Ordina men hade chans att ställa sig ensam på toppen.

Redan vid mellantiden vid 1,1 kilometer hade Kalla tagit ledningen, efter tre kilometer var ledningen 15,5 sekunder – och efter 6,3 kilometer avgjort med 40,8 sekunders ledning till Ida Ingemarsdotter.

– Jag hade som mål att vara rätt belastad när jag kom till fem kilometer, säger Kalla.

Viktigt besked inför VM

Utöver SM-guldet var det ett viktigt besked från skidstjärnan. För runt hörnet väntar samma distans på VM.

– Jag fick chans att öva på att verkligen gå offensivt. Det här med att våga öppna hårt, det är det som krävs. Det lyckades jag inte med i Falun (världscupen) men i dag tycker jag det var bättre sting i åkningen, säger Kalla.

– Hon är drottningen av SM. Precis den marginal vi ville ha om det ska räcka internationellt, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Jonna Sundling tog hand om den tredje medaljen – 1.27,1 efter Kalla.

– Hon kanske åkte in sig i VM med det här loppet, säger Blomquist om bronsmedaljören.

I herrklassen vann Emil Jönsson överraskande guldet.

De har flest SM-guld:

damer

1. Charlotte Kalla, 23

2. Antonina Ordina, 22

3. ”Billan” Westin, 19

4. Sonja Edström, 12

5. Toini Gustafsson, 11

herrar

1. Nils Karlsson, 17

2. Anders Södergren, 17

3. Mathias Fredriksson, 16

4. Sixten Jernberg, 15

5. Assar Rönnlund, 13

Källa: skidor.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.