Jönsson snuvade Richardsson på guldet

Uppdaterad
Publicerad

Emil Jönsson stod för en rejäl skräll när han snuvade Daniel Richardsson på SM-guldet på 15 km klassiskt. ”Jag var förvirrad och ropade åt farsan 'Är det sista varvet eller är det ett kvar?'”, säger Jönsson till SVT Sport.

Emil Jönsson gick ut stenhårt på 15 km klassiskt vid SM i Söderhamn. Han tog kommandot redan vid 1,1 km och faktum var att han ledde vid varje passering fram till 8,9 km.

”Ropade åt farsan ”Är det sista varvet?”

Men så kom tröttheten och Daniel Richardsson gick både ikapp och förbi och SM-guldet såg ut att glida sprintspecialisten ur händerna. Som mest var Richardsson åtta sekunder före Jönsson.

Jag var förvirrad och ropade åt farsan ”Är det sista varvet eller är det ett kvar?”. Han svarade att det var sista och det var rätt skönt, det blir ett annat psykiskt läge om det är ett till. ”Då åker vi” tänkte jag, berättar Jönsson.

Med en urstark avslutning tog Jönsson in tid på nytt och i mål var han 2,5 sekunder före Richardsson.

”Var grymt laddad”

– Jag var grymt laddad. Det var ett jätteviktigt lopp, placering struntade jag i, men jag ville ha känslan att det lossnar – att man har drivet på krönen. Och jag börjar hitta det. Jag har kört på ganska hårt i veckan så det är mest skönt att få ut det, säger Jönsson.

– Jag var mer stressad och hade panik efter Falun än vad jag kanske utstrålade, då hade jag inget ”go”. Det är skönt att det har vänt.

Hur känner du över att ta SM-guld på distans?

– Man har några kvar till Södergren va? Jag åkte inte hit för att vinna guld på det här, jag ville ha känslan. Men det är såklart kul att stå överst på pallen.

Bronset gick till Simon Andersson, 10,7 sekunder bakom Jönsson. Veteranen Anders Södergren, som avslutar karriären i och med SM, kom nia.

På damsidan var Charlotte Kalla fullständigt överlägsen när hon vann sitt 23:e SM-guld.

Flera toppåkare saknades på herrsidan

Flera av toppåkarna saknades i dagens herrlopp. Calle Halfvarsson var sliten efter söndagens världscup i Falun och i går kom beskedet att Johan Olsson avstår SM-veckan på grund av förkylning.

Det var sedan tidigare klart att Marcus Hellner och Stina Nilsson inte skulle köra dagens SM-lopp men de tävlar däremot i helgen.

De har flest SM-guld:

damer

1. Charlotte Kalla, 23

2. Antonina Ordina, 22

3. ”Billan” Westin, 19

4. Sonja Edström, 12

5. Toini Gustafsson, 11

herrar

1. Nils Karlsson, 17

2. Anders Södergren, 17

3. Mathias Fredriksson, 16

4. Sixten Jernberg, 15

5. Assar Rönnlund, 13

Källa: skidor.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.