Sofia Henrikson med fjärilar i magen

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Henriksson blev tvåa förra fredagen i Bruksvallarna efter Charlotte Kalla. Ett överaskande bra lopp som gav en biljett till världscupen i Ruka. 20-åringen, som tävlar för Kallas klubb Piteå, gör sin debut i världscupen och på morgonen innan start på 10 km klassiskt, är hon nervös.

-Fjärilarna har funnits där, det pirrar i magen och man tänker på loppet hela tiden. Det ska bli spännande att ställa sig på startlinjen, säger hon till SVT Sport nu på morgonen.

När hon var ute och tränade i går stötte hon på norska världsstjärnorna Marit Björgen och Therese Johaug – och blev nästan lite starstruck...

Världscupen i längdskidor

-Det är häftigt, man har ju aldrig varit på samma tävlingsbana som de förut, de är ju stora förebilder, de är snabbast i världen.

Med tanke på att det är din premiär i de här sammanhangen, har du tagit hjälp av någon i laget för att förbereda dig?

-Nej, jag har inte pratat med någon i laget. jah försöker tänka som vanligt och se det som en vanlig tävling.

Hur tänker du lägga upp loppet i dag då?

-Det är annorlunda än jag är van vid. Det är en tuff bana. man får ligga på ordentligt på platten, man får inte gå för fort i backarna då är man helt död.

Vad är du nöjd med?

-Att jag ska vara slut när jag kommer i mål, riktigt trött, då är jag nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet