Sportpanelen om Sveriges VM: ”Ett stort fiasko”

Uppdaterad
Publicerad

En medalj har det blivit för Sverige så här långt i VM. Alldeles för dåligt, enligt Sportpanelen i Gomorron Sverige. ”Hittills har det varit ett stort fiasko” säger Pamela Andersson.

Charlotte Kallas brons i skiathlon är den enda svenska medaljen i VM i Lahtis så här långt – så dåligt har inte Sverige inlett ett VM sedan 1999.

– Vi åkte hit med ambitionen att vi skulle ta fler medaljer så här långt. Men vi vet om att det är så oerhört små marginaler och det gäller att allt klaffar för att man ska lyckas, sa förbundskaptenen Rikard Grip till SVT Sport i går.

”Hittills ett stort fiasko”

Sportpanelen i Gomorron Sverige är kritisk.

– Hittills har det varit ett stort fiasko. Om man tittar på medaljchanserna vi trodde på innan skulle damerna ha tagit två medaljer i sprint – men vi har noll, säger Pamela Andersson, chefredaktör för Topphälsa, och får medhåll av sportjournalisten Mathias Lühr.

– Hur kan man toppa formen så dåligt, generellt i ett helt landslag? Den enda som har visat någoting så här långt, Charlotte Kalla. Vad gjorde hon? Hon bröt sig ur landslaget och tränade på egen hand, säger Lühr.

Nilsson om VM-starten

Stina Nilsson, som föll i semifinalen i sprinten och förlorade bronskampen i sprintstafetten, fick frågor om Sveriges tunga VM-start vid presskonferensen inför 10 km klassiskt i morse.

– Vi har varit nära många gånger med fjärde- och femteplatser, men det är så det är i mästerskap. Det är små marginaler som avgör. Vi har haft mästerskap där vi haft väldigt mycket stolpe in, så det tar nästan ut sin rätt att vi någon gång ska ha stolpe ut också.

”Ett norskt guldrån”

Panelen diskuterade även herrarnas sprintstafett, och dramat där Emil Iversen och Iivo Niskanen kraschade på upploppet. Mathias Lühr kallade händelsen för ”ett norskt guldrån”.

– Niskanen är på väg förbi och norrmannen har glasklar koll vad som händer men väljer att kliva in.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.