Nilssons sköna VM-revansch

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren slogs ut redan i kvalet. Då tog Stina Nilsson en skön revansch efter guldmissen i VM. Dessutom tätnar striden om totalsegern i sprintcupen.

– Väldigt spännande att det fortfarande finns liv i det, säger Nilsson.

Stina Nilssons gulddröm i sprint försvann i sista kurvan in mot upploppet i VM-semifinalen. Svenskan klev in framför ryskan Matveeva – de hakade ihop och föll.

Tre svenskor i final

Men när världscupen startade om i Drammen idag fick Nilsson sin revansch.

I finalen hade hon sällskap av Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter.

Svenskan fick en kanonstart när hon tog ledningen direkt i finalen – och testade sedan ett tidigt ryck. Det höll hela vägen.

– Så roligt att se Stina Nilsson prova olika saker. Idag har hon varit starkast, häftigt att se, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

”En lysande säsong”

Segern är Nilssons femte sprintseger den här säsongen.

– Hon har haft en fullständigt lysande säsong, fortsätter Blomquist.

Segern innebär nu att Nilsson knappar in på Maiken Caspersen Falla i jakten på totala sprintcupen. Norskan, som lämnade Lahtis med tre VM-guld, slogs ut redan i kvalet. Nu skiljer det bara 42 poäng mellan toppduon.

– Jag räknade med att Maiken skulle ta hem pokalen idag. Det är väldigt spännande att det fortfarande finns liv i det, säger Nilsson.

Falk slutade trea

Också Hanna Falk hade en kanondag i Drammen. VM-fyran slutade trea, bakom Nilsson och finskan Krista Pärmäkoski.

– Riktigt bra gjort, säger SVT Sports expert Anders Blomquist om de svenska damernas insats.

De svenska herrarna hade däremot en tuff dag. Värst gick det kanske för Emil Jönsson – 31-åringen diskades efter en tjuvstart i kvartsfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.