MIkael Junglind och Kajsa Kling. Foto: Bildbyrån

Sprintstörtlopp – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen gör att Zauchensees störtlopp kortas och tävlingen styckas upp. Ett sprintstörtlopp är nästa tävling ut i damernas världscup. ”Det gäller att acceptera förutsättningarna”, säger SVT-experten Mikael Junglind.

Efter tre veckors uppehåll är det åter dags för fartspecialisterna att tävla igen. Zauchensee utanför Salzburg ersätter de planerade tävlingarna i St Anton. Formen för lördagens störtlopp är sprintstörtlopp, ett förkortat störtlopp som avgörs i två åk, 09.30 och 11.30. Super-G står på världscupprogrammet på söndag.

SVT-experten Mikael Junglind förklarar formen sprintstörtlopp:

Vad är ett sprintstörtlopp?

– Ett sprintstörtlopp är, som det hörs på namnet, en kortare variant av ett vanligt störtlopp. Körs ibland när vädret ställer till det eller om det, som i år, är snöbrist.

Hur funkar det?

– Funkar precis som ett vanligt störtlopp, förutom att det är kortare åktid och oftast körs i två åk. Tiderna från respektive åk läggs ihop och minst totaltid vinner.

Fördelar och nackdelar med disciplinen?

– Nackdelarna är väl att det blir lite tråkigt. Det som är speciellt med störtlopp tas bort, tycker jag. Intressanta passager och avsnitt försvinner, och åktiden blir väldigt mycket kortare. En nedflyttad start ändrar karaktären på störtloppet. De nya förutsättningarna kan passa vissa åkare bättre än andra. Det blir ett helt nytt race även om man bara ändrar lite, eftersom allt hör ihop. Fördelarna är att det trots allt blir tävling. Det körs om 100 poäng även en sådan dag. Och det gäller att acceptera förutsättningarna och hantera dem bäst, precis som en vanlig tävlingsdag om du vill vinna.

Vad är den allmänna uppfattningen hos de aktiva, tror du?

– Både och, en sådan här gång när det är bestämt på förhand att det ska avgöras i två åk och kortare bana tror jag fler är nöjda än om det är något som vädret ställt till med under tävlingsdagen som gjort att arrangörerna tvingats ändra den ursprungliga planen. Ett störtlopp är som ett pussel där alla delarna läggs och ska passa ihop på ett bra sätt, flyttar man ner starten ändras karaktären på åket och det kan helt plötsligt passa åkare bättre än det fullånga åket gjorde.

Finns det åkare som tävlingsformen passar bättre?

– Nej, det tycker jag inte. Den händer så otroligt sällan att det är svårt säga om det är nån eller några som skulle gynnas av att det avgörs i två åk. Bäste man/kvinna brukar vinna ändå i slutänden. Som sagt tror jag det är lättare när de bestämt på förhand att det är ett sprintstörtlopp. Om det beskedet kommer en tävlingsdag handlar det ju även om att mentalt hantera de nya förutsättningarna.

Disciplinen med två störtloppsåk i en och samma tävling har körts i damernas världscup i St. Anton (1993), Narvik (1996), Val d'Isère (1997) och tre gånger i Åre (1999, 2000 och 2002). Formatet är även bekant bland herrarna. Atle Skaardal vann 1990 i Kitzbühel. I dag är norrmannen högsta chef för FIS i damernas världscup.

Liechtenstein Tina Weirather var snabbast i första träningsåket. Lindsey Vonn som delar ledningen med Fabienne Suter i störtloppscupen var trea, 0.11 bakom Weirather. Suter som slet av en muskel ovanför vänster knä på träning finns inte med i helgen. Lara Gut leder totalcupen när 15 av 40 tävlingar avgjorts, 158 poäng före Lindsey Vonn. Gut var fyra på första störtloppsträningen. Kajsa Kling var delad 31:a, 1.68 bakom Weirather, i det korta störtloppet med små avstånd. Alla resultat HÄR.

Lindsey Vonn vann senaste störtloppet hon deltog i, i just Zauchensee, 2011.

Sändningstider alpint 9-10/1

Damer från Zauchensee

9/1 Sprintstörtlopp åk 1 09.30, åk 2 11.30 i SVT1/Vinterstudion

10/1 Super-G 11.30 i SVT1/Vinterstudion

Herrar från Adelboden

9/1 Stortslalom åk 1 10.30, åk 2 13.30 i SVT1/Vinterstudion

10/1 Slalom åk 1 10.30, åk 2 13.20 i SVT1/Vinterstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.