Stina Nilsson vann direkt i återkomsten. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson vann efter målfoto

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson vann Faluns sprint i fri stil efter en våldsam spurtuppgörelse med Maiken Caspersen Falla. Sida vid sida kastade de fram pjäxan och ingen visste vem som vunnit efter att de låg utslagna i snön. Officiellt vann Nilsson med 0,01.

– Det var isigt och så jämnt. Jag är så glad över att jag hade den där hundradelen på min sida, säger Nilsson efter att ha besegrat ledaren i sprintcupen. Totalledaren i världscupen, Heidi Weng, var trea, nästan två sekunder efter tätduon. 

Nilsson tappade positionen flera gånger när hon krängde på upploppet men samlade ihop sig sista 20-30 meterna och gav sig själv tillfälle att vinna. Detta i sin comeback efter det krävande Tour de Ski där hon blev total trea efter fyra etappsegrar.  Jonna Sundling, som fick kämpa hårt i den andra semifinalen för att ta sig till final, hade inte krafter kvar i finalen och slutade sexa. 

Vinterstudion

– Det är så sjukt, så himla kul efter att ha gått vidare som lucky loser. Jag är så glad över att jag satte foten rätt där, det var det som avgjorde. Roligt att få göra det på hemmaplan men formmässigt finns det en del att hämta, säger Nilsson som lärde sig av semifinalen.

– Jag blev för passiv och började inte jobba i tid. Det höll på att kosta mig finalplatsen, säger Nilsson om den ovanliga taktiska missen från hennes del.

Såg seg ut i semifinalen

Stina Nilsson åkte överraskande bra i kvalet, som hon kan ha problem med, och blev sexa. Sedan vann hon kvarten men såg seg ut semifinalen där hon bara var trea efter Maiken Caspersen Falla, som drog hårt i täten. På upploppet fick Nilsson vika ner sig mot Kikkan Randall men klarade av att gå vidare på tid.

Hanna Falk körde samma semifinal som Stina Nilsson, den första. men föll då Jessica Diggins blivit liggande i spåret på väg in mot upploppet. 

– Hon trillade framför mig och jag hade ingenstans att ta vägen. Det är så det kan vara i sprint. Det kändes bra och synd att inte få chansen, säger Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet