Nilsson avstår SM i Piteå. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson avstår SM – för träning

Uppdaterad
Publicerad

Bäst i världen just nu. Men bäst i Sverige blir Stina Nilsson inte. Den 22-åriga skidstjärnan har valt att avstå SM-tävlingarna i Piteå. ”Den senaste månaden har dragit enormt mycket energi ur mig”, berättar hon i ett pressmeddelande från sin klubb IFK Mora Skidklubb.

Det är i samråd med klubben som skiddrottningen från Malung har beslutat att vila helt från SM-tävlingarna, som inleds nästa onsdag, och i stället träna fram till den Skandinaviska världscuptouren.

Beslutet kommer efter ett hektiskt program där tävlingarna har avlöst varandra och träningen blivit sekundär.

– Jag har varit i tävlingsförberedelse mest hela tiden och satsat allt i varje lopp på 14 tävlingar sedan 12 december. Jag behöver landa i mig själv och vardagen och inte stressa på för mycket med tävlingar, säger Nilsson.

Och fortsätter:

– Träningen är viktig för mig. Grunden för att jag ska kunna prestera över tid. Mitt mål är nu att göra ett bra träningsjobb, vila upp mig och komma gott förberedd såväl fysiskt som psykiskt inför den Skandinaviska touren och Ski Tour Canada som avslutar världscupen i mars med åtta tävlingar på tolv dagar.

22-åringen leder sprintcupen i världscupen efter sex av tolv deltävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.