Stina Nilsson låg sjua totalt i Kanadatouren. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson bröt touren – men nöjd med säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson tvingades avstå dagens sprint i Ski Tour Canada. Därmed tvingades hon bryta tävlingen där hon var bästa svenska på sjunde plats. ”Jag är inte dödssjuk, men jag är inte tillräckligt frisk för att köra”, säger Nilsson till SVT Sport.

Nilsson är förkyld. Även Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter är förkylda och tvingades bryta touren, som är avslutningen av världscupen. Beskedet låg i luften. Nilsson var hängig under gårdagen och avstod träning.

– Jag är inte dödssjuk, men jag är inte tillräckligt frisk för att köra. Jag kände mig sliten, väldigt hängig igår. Sen kröp det närmare och närmare med halsont, sen hade jag svårt att sova, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

– Det är inte så farligt ändå, men givetvis tråkigt. Men jag är så nöjd med det jag gjort hittills den här säsongen, säger Nilsson.

Förbundskapten för svenska landslaget Rikard Grip uttalade sig tidigare under kvällen.

– Touren är extrem på många sätt med tuffa tävlingar och inte minst påfrestande resor med stora tidsomställningar. Detta gör åkarna mer sårbara. Det var på söndagskvällen när vi kom till Canmore som de här aktiva började känna sig hängiga. Det var dessutom kallt och torr luft i Quebec City och här i Canmore ligger vi på lite högre höjd. Allt detta påverkar de aktiva, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Kalla nu bästa svensk som nia

De fyra sista deltävlingarna av Ski Tour Canada avgörs i Canmore, där Charlotte Kalla är nia i totalen och ligger bäst till av de svenska åkarna. På herrsidan ligger Marcus Hellner bäst till på en 17:e plats.

– Vi har fortsatt gott mod och ser fram emot att göra ett bra avslut med de fyra damer och sex herrar som fortsätter touren, säger Grip.

Därmed slutar Nilsson trea i sprintcupen efter norskorna Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg. Dagens tävling är den sista i sprintcupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.