Hanna Öberg strålar efter succédebuten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Succédebut för rookien Hanna Öberg

Uppdaterad
Publicerad

I sin första tävling över 15 km och i sin individuella världscupdebut i Östersund gjorde dubbla JVM-mästaren Hanna Öberg succé i de svåra vindarna. Hon blev åtta trots fyra bommar och ett fall. Bakom kom ytterligare två svenskor bland de 25 bästa.

– Jag fattar verkligen ingenting, det hade jag verkligen inte trott. Det är otroligt. Wolfgang stod i backen och skrek ”seven and you will make points” och jag trodde att han skrek 27:a men sedan skrek han sjua på svenska, säger en glädjestrålande Öberg till SVT Sport om stämningen ute i spåret och den vilt skrikande tyske tränaren Pichler.

Men hon la bort fyra minuter på vallen och hade ett fall.

– Jag är inte nöjd med mina fyra bommar och vid fallet var jag mest orolig över utrustningen, funderar hon.

Anna Magnusson 21:a utan topplopp

Anna Magnusson, som var 40:e som bäst förra säsongen, fick också till det inför hemmapubliken.

– Jag har inte gjort något megalopp så det är kul att det blev ett så bra resultat, säger 21:an Anna Magnusson som hade fyra bommar. Strax bakom var Mona Brorsson 23:a (3) och hade mycket luft till att nå världscuppoäng som de 40 bästa får.

Laura Dahlmeier var först i mål från startnummer 3 och vann tävlingen.

– Det var svårt i vindarna men jag är glad och tänkte att jag måste träffa inför varje skott, det var en kamp, säger åkstarka Dahlmeier som knöt näven i en liten glädjegest vid målgången efter sina två bommar.

– Det är fantastiskt och det är med mersmak, de hade ju inga nollor och inga superskidor. Åtta med fyra bom är respekt, summerar experten Björn Ferry och tänker i första hand på Hanna Öberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.