Marit Björgen har varvat upp rejält under de norska mästerskapen. Hon har tagit ett formkliv bara sedan världscuptävlingarna i Falun för en vecka sedan. Foto: TT.

Sundby och Björgen stod i särklass

Uppdaterad
Publicerad

Under de norska mästerskapen i Lygna stod Marit Björgen (15 km) och Martin Johnsrud Sundby (30 km) i särklass när skiathlonen avgjordes under dagen. Petter Northug har kastat in handduken vad det gäller möjligheten att få köra sista sträckan i stafetten vid VM.

Björgen hade lekstuga, körde solo och var 1.20 före Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng som var övriga medaljörer. Falla förklarade efteråt att Björgen kan ta så många guld hon vill under VM, det är helt upp till henne vad hon vill göra.

– De försöker lägga över pressen på gammelmor men visst finns det möjligheter inför VM, säger Björgen efter styrkedemonstrationen till NRK.

Vid världscupen i Falun i lördags hade Björgen Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng med sig ända in på upploppet på 15 km masstart. I dag testade hon en skönare taktik och hade avgjort långt före upploppet.

Sundby tackade för sällskapet med två kilometer kvar

Sundby växeldrog med Niklas Dyrhaug, Didrik Tönseth och Sjur Röthe och tackade för sällskapet med två km kvar och var 50 meter före i mål.

– Jag sa åt grabbarna två kilometer före mål att jag var stolt över dem och så prövade  jag ett ryck som lyckades, säger Sundby som kan visa humör mot medtävlare som inte hjälper till i dragjobbet.

Ödmjuk Northug ”stryker” sig från sistasträckan i stafetten

Petter Northug släppte efter sju km och var 23:a tre minuter efter i mål. Tour de Ski-esset Sergej Ustiugov var tia, 1.30 efter. Efteråt förklarade Northug att han anser Finn Hågen Krogh är given som slutman i det norska stafettlaget i VM.

– Jag vill alltid köra men men nu är jag reserv för Finn-Hågen eftersom det är han som imponerat i världscupen. Det är han som är bäst, säger Northug.

Han är uttagen i den norska VM-truppen men är inte garanterad att få köra något förutom sprinten och 50 km där han har en friplats som regerande mästare från Falun 2015.

VM avgörs i Lahtis 22 februari till 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.