Sundby kysser marken efter målgången.

Sundbys grillning gav första Kollensegern

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby grillade konkurrenterna från start och kunde efter tålmodigt arbete ta hem sin första seger i Holmenkollens klassiska femmil.

– Äntligen, det har varit en dröm för mig. Det var svårt att ligga först men jag klarade det och det var väldigt känslomässigt, säger Sundby som ville chocka konkurrenterna med att gå ut i ett stenhårt tempo, något han lyckades med, uppger SVT Sport.

Världscupsuveränen Sundby fick på de första varven lucka i de tunga backarna i den tjocka dimman uppför men blev ifattåkt utför av den stora klungan, som decimerades allt eftersom.

Efter drygt en mil var det bara de norska landsmännen Didrik Tönseth och Niklas Dyrhaug och ryssen Maxin Vylegzjanin som orkade gå med. Vid 35 km var det vara Dyrhaug som orkade följa. Till 42 km, då fick Dyrhaug ge sig. Sedan var det en Eriksgata inför de täta publikleden, där en del tältat, för Sundby till målet.

Sundby skrev även in sig i historieböckerna med att bli första åkare i Kollen att vara på pallen fem år i rad. In mot målet tog han några skateskär.

– Det kan inte ha varit någonting, jag har i alla fall inte hört något, säger Sundby.

Svenskarna hade en väldigt tung dag. Det största svenska hoppet Daniel Richardsson bröt skidan efter bara ett par kilometer och så var den dagen förstörd. Världscupcomebackande Marcus Hellner tappade tidigt men fick en bra genomkörare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.