Foto: TT Nyhetsbyrå

Super-Stinas nya superlopp – vann i Quebec

Uppdaterad
Publicerad

Här är Stina Nilssons nya uppvisning. I Quebecs sprint tog hon sin tredje världscupseger för säsongen. På upploppet slog hon den norska sprintdominanten Maiken Caspersen Falla. ”Jag tror jag var en fot längre än Falla i dag”, säger Nilsson.

Fyra norskor mot två svenskor i finalen.

Där fanns Heidi Weng, tourtvåa inför sprinten. Där fanns Maiken Caspersen Falla, som säkrade sprintcupen redan innan finalen. Och där fanns Stina Nilsson.

– Jag hade en väldigt bra känsla redan i prologen och det brukar vara en bra indikation på att jag sedan ska växa under dagen, säger 22-åringen efter segern.

– Jag känner mig jätteglad och jättenöjd över att kroppen svarar så här bra, fortsätter Nilsson.

”Ville inte chansa”

Svenskan genomförde ett taktiskt perfekt lopp och släppte bara ledningen en kort stund i finalen. Bakom sig hade hon fyra norskor som jagade som vargar – men de fick aldrig en möjlighet att rycka ifrån Nilsson.

– I finalen ville jag inte chansa för mycket när brantbacken kom, då ville jag ligga etta eller tvåa, säger vinnaren.

Och väl på det korta upploppet i Quebec var Nilsson i ledning – en ledning som hon behöll hela upploppet.

Efter tre etapper av åtta på Kanadatouren är det trippelt norskt i topp: Heidi Weng (trea i Quebec-sprinten) i ledning, Therese Johaug 12 sekunder efter och Falla 43 sekunder efter. Nilsson då? Jo, på en sjätteplats, 1.16 minuter efter.

– Kul att höra, säger den svenska sprintspecialisten.

Hemmahoppet sänkte Svensson

På herrsidan såg det länge ut att bli en uppgörelse mellan tourledaren Sergej Justjugov och Alex Harvey. Då smet fransmannen Baptiste Gros förbi på upploppet och vann. Hemmahoppet Harvey tvåa och Justjugov trea.

För svensk del såg det ut att kunna bli en spännande – tills Oskar Svensson och Alex Harvey krokade i varandra varpå Svensson åkte ur kvartsfinalen.

– Det kändes bra hela tiden och jag tycker jag var bra med inför sista backen, säger Svensson och fortsätter:

– Så kom Harvey på yttern och jag krokade väl ihop med honom på något sätt. Man hinner inte riktigt uppfatta vad som händer.

Även Teodor Peterson och Marcus Hellner blev utslagna i kvartsfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.