Super-Sven lyfter

Uppdaterad
Publicerad

Han var några futtiga poäng från en historisk OS-medalj och fanns i X-Games-final förra vintern.

Snowboardässet Sven Thorgren börjar bli ett världsnamn och vill nu bygga sitt varumärke.

Ett arbete där han lär av landslagskollegan på skidsidan – slopestylestjärnan Henrik Harlaut – en profilstark publikfavorit som han delar lägertid med.

Första steget: att hoppa hem Big Air-tävlingen i Peking...

Dom är på väg till Kina och laddade för årets första stora event. Air & Style Peking lockar i princip hela världseliten, ett jättehopp uppbyggt inuti tidigare OS-arenan Fågelboet, där Usain Bolt skrev sprinthistoria och Sanna Kallur föll tungt och började en mödosam väg tillbaka från sitt skadeelände.

Sven Thorgren är försvarande mästare och har alla möjligheter att stå överst på pallen igen. Sommaren och hösten har ägnats åt att bygga ut trickreportoaren, det är trippelvolter som gäller, inverterade och i alla riktningar och så ståsäkerhet, att kunna landa hoppen nästan i sömnen. Dom senaste rapporterna från Stubai talar om att Stockholmskillen Thorgren lyckats sätta en ny svår trippel rodeo och konkurrentern är härmed varnade.

Winter X-Games 2015

För en dryg månad sen mötte vi honom i ett solstänkt Saas-Fee i schweiziska delen av Alperna. Det var glaciärläger på 3800 meters höjd, ett samlat läger med skidåkare som Henrik Harlaut, Oscar Wester och Jesper Tjäder och möten över gränserna. Samma arena, lika utmanande trick och så samma slags kast mellan tvivel och eufori.

”Tror man kan lära av Henrik”

Det är första dagen på snö efter några veckors grundträning och fystester. Redan i september körde han hem säsongens första titel, Freestyle.CH i Zürich, men nu är det omstart, blåsigt i backen och lite försiktigt trevande. Förbundskapten Jocke Hammar följer varje skär, peppar och filmar åken med en minikamera. Och ganska snart slänger Sven runt riktigt stora trick och förbundskaptenen imponeras av sin adept och hans produkt.

– Jag tror att man kan lära mycket av hur Henrik har byggt sitt varumärke. Att framhäva sin personlighet och sin egen stil, att vara sig själv, säger Jocke Hammar som ser en stor potential i den svenske världsåkaren som börjat få en stor fankrets.

Tidigare samma dag klev vi av det underjordiska tåget på glaciären och Thorgren blev snabbt igenkänd. Fotografering ihop med åksugna ynglingar som imponeras av dom stora trick han får att se så enkla ut. Han glider bekvämt runt mellan mobilkamerabilderna och ger småkillarna ett minne för livet.

– Det är kul att folk känner igen en, att man har byggt ett namn för sig själv. Det är bara roligt att vara en av dom större åkarna.

Hur viktigt är det att bygga ett varumärke. Hur mycket tänker du på det?

– Det är väldigt viktigt med tanke på att vi livnär oss på våra sponsorer och dom vill att vi ska synas.

Henrik Harlaut har byggt upp en trogen fansskara. XGames-segrar och videobloggar med fängslande åkbilder har fångat ungdomsgrupperna. Och så hans säregna stil. Dreadlockfrisyren, reggaeprofilen och den mjuka, kattlika åkningen – i kombination med unika hopp – allt har bidragit till varumärket.

Ska filma sin vardag i vinter

Sven Thorgren är en helt annan person, mer av ”svärmorsdröm”, killen i porten bredvid, men också med en hisnande hoppning som kittlar. Han ska bli ännu större med att lyckas i dom stora tävlingarna, kanske vinna XGames, men också ta en OS-medalj 2018. Han tänker ditåt redan, triggad av att ha blivit retfull fyra i Sotji, men vill också utveckla filmandet. Under säsongen ska han försöka dokumentera sin vardag och tävlande, att bjuda fansen på ännu mer.

– Jag ska försöka få med en filmare i vinter och visa upp mer av mitt liv, säger Sven och hoppas på att få börja med en bild på pallen i Peking.

Förbundskaptenen är övertygad om att Sven Thorgren kan bli världsetta.

– Absolut. Han är ju redan en av de absolut bästa. Han behöver bara fortsätta bygga på det han redan har, då kommer han vara med oss slåss i toppen på varenda tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Winter X-Games 2015

Mer i ämnet