Rikard Grip: ”Inget vi håller på med i Sverige” Foto: Bildbyrån

Svenske läkaren: ”Ingen anledning medicinera friska personer”

Uppdaterad
Publicerad

Att Norge ska ha erbjudit friska längdskidåkare astmamedicin har slagit ner som en bomb i skidvärlden. Svenska landslagets läkare Per Andersson förstår inte varför man skulle ge det till någon som saknar en medicinsk diagnos. ”Börjar man ge det i förebyggande syfte så tycker jag att man är inne på en farlig väg”, säger han till SVT Sport.

Norges landslagschef Vidar Løfshus berättar i en intervju med norska TV2 att åkare får ta astmamedicin i förebyggande syfte.

– Det som kan definieras som astmamedicin, och som är tillåtet, används för att behandla luftvägarna. Det är för att de aktiva ska kunna göra sitt bästa. Och så har de en förebyggande effekt: skidåkarna ska ju ha ett liv också efter skidåkarkarriären och då är det viktigt att vi tänker på deras hälsa.

Grip: ”Det är inget vi håller på med i Sverige”

Men att Sverige skulle göra något liknande är otänkbart.

– Jag vet inte vad Norge gör, men det är inget som vi håller på med i Sverige. Det är inget som vi tänkt tanken att göra heller, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

– Jag vill värna för att längdskidåkningen är en nationalsport som görs på etiska grunder. Man ska inte behöva ta astmamedicin för att kunna åka skidor, fortsätter Grip.

 Svenske landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson menar att det inte finns någon anledning att medicinera friska personer.

– Vår princip är att vi bara ger medicin till åkare som har en astmadiagnos. Det finns ingen anledning att ge friska personer mediciner.

Finns det någon medicinsk anledning till att ge friska åkare astmamedicin i förebyggande syfte?

– Jag vill inte uttala mig om Norge, men för mig är det en viktig princip att man inte ger åkare mediciner utan att man har en medicinsk problematik. Att ge något förebyggande rent astmamässigt är inget som vi har övervägt eller som jag tycker vi ska göra, säger han.

”Inne på en farlig väg”

– Börjar man ge det i förebyggande syfte så tycker jag att man är inne på en farlig väg. Det är något som jag har svårt att se att man ska använda sig av, både ur ett medicinskt och ett etiskt perspektiv.

Varför är det en farlig väg?

– Vi får inte medikalisera idrotten för mycket. Idrott handlar om att vi har väldigt friska individer som ska kunna träna och tävla i så hög utsträckning som möjligt utan mediciner. De ska återställa något som gör att man inte kan prestera på sin normala nivå. Har man inte ett medicinskt problem så ser jag ingen anledning till att ge medicin till friska individer.

Løfshus säger också att Norge erbjuder astmamedicin i förebyggande syfte eftersom åkarna ska ha ett liv efter skidkarriären också. Men det ger inte Per Andersson mycket för.

– Naturligtvis har vi som läkare ett stort ansvar för att åkarna inte får men i framtiden. Men det handlar också om att se över hur vi tränar och återhämtar oss. Vi måste säkerställa ickemedicinska alternativ som träningsmetoder och återhämtningsprinciper. Om vi belastar våra individer på ett sånt sätt att vi måste ge dem medicin för att säkerställa deras framtida hälsa, då är vi inne på en problematisk väg, säger han.

Reaktioner i Norge

I Norge skakar uppgifterna om och norska antidopningsbyrån ADN säger att de är mycket förvånade över uppgifterna.

– För oss är det helt ny information och vi reagerar starkt på de uppgifter som framkommit i medierna, säger Per Wilk Johansen, medicinsk chef på Antidopning Norge till NRK.

Även läkaren Inggard Lereim, som testar idrottare för det internationella skidförbundet, Fis, gillar inte det hon får höra om friska idrottare och astmamediciner.

– Det här är helt okänt för Fis. Och om det är riktigt ska jag be den medicinska avdelningen på Fis att gå på Norge och få saken utredd, säger han till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.