Therese Johaug, Tre Kronors läkare Björn Waldebäck och Nicklas Bäckström. Foto: BILDBYRÅN/montage SVT

Bäckströms läkare: ”Borde ha ringt varningsklockor”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug tog en anabol steroid när hon ville behandla sin solbrända läpp. Tre Kronors läkare Björn Waldebäck som var inblandad i ”Bäckström-affären” förstår inte hur Norge kunde hamna i den här situationen. ”Det borde ha ringt varningsklockor”, säger han till SVT Sport.

De flesta svenskar kan historien. Stjärncentern Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada 2014 efter att han avslöjats ha för höga halter av dopningsklassade medlet pseudoefedrin. Arne Ljungqvist drog också paralleller till den affären när den norska skidbomben briserade.

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck minns tillbaka hur det var och ser både likheter och olikheter med Johaug-affären.

– Vi satt i ett olympiskt spel och uppgav att han hade tagit en medicin. Sen att han hade en högre dos när testet kom, ja, det blev som det blev. Jag vet fortfarande inte varför han hade den dosen.

– I det norska fallet är det en medicin som man absolut inte ska ha. Jag vet inte hur man har lyckats hamna i den situationen. Det är en otroligt erfaren idrottare och läkare och ingen av dem borde vara i det här, säger Björn Waldebäck.

Vill ta hjälp av svenskarna

Nu vill Norge ta hjälp av Sverige och erfarenheterna man drog efter den ödesdigra OS-finalen i Sotji 2014. Det säger skidförbundets generalsekreterare Stein Opsal till NRK. Hos svenska hockeyförbundet har man blivit ännu mer rigorösa i kontrollen av kosttillskott och mediciner.

– Inget som innehåller pseudoefedrin är tillåtet i landslagssammanhang. Vi vill inte hamna i en diskussion om koncentrationen på något igen. Sen har vi sett över ännu mer vilka kosttillskott som förekommer och hur spelarnas medicinlistor ser ut. Det har inte visat sig att vi haft fel i det förut, men från svensk hockey vill man inte vara med om något liknande igen. Därför höjer man säkerhetsnivån, dubbelkollar och trippelkollar.

”Måste ringt varningsklockor”

Många undrar hur Norge kan ha missat den tydliga dopningsmärkningen på tuben. Något som Waldebäck inte heller förstår.

– Det måste ju ha ringt varningsklockor. Man måste nästan utgå ifrån att de inte sett den. När vi är på resor utomlands har vi med oss mycket egna mediciner som är kontrollerade av oss, så att vi inte hamnar i en situation där vi blir beroende av lokala apotek. Vad jag förstår hade de (Norge) slut på medicin, bedömt situationen som viktig och då ökar ju också riskerna.

Får man veta över disk när man köper preparatet att det är dopningsklassat?

– Hur man informerar är nog olika från fall till fall. Men den som tar preparatet måste veta vad det är och den som tillhandahåller det måste ju veta vad det är de säljer.

Hur kan de ha missat att krämen var dopningsklassad?

– Jag vet faktiskt inte. Det måste man fråga läkaren om, säger Björn Waldebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.