Svenskens galna trick som skidvärlden pratar om

Uppdaterad
Publicerad

En bakåtvolt på skidor har du kanske sett tidigare – men knappast på det här sättet. Svenske freestyle-stjärnan Jesper Tjäder och norrmannen Östein Bråten gör en tandem backlip – en bakåtvolt tillsammans. – Vår sport har blivit rätt sjuk så man måste vara ganska kreativ för att hitta på nya saker, säger Tjäder till SVT Sport.

Klippet på den skandinaviske duons trick sprids rejält på nätet just nu, och har hundratusentals visningar. För SVT Sport berättar Jesper Tjäder om hur han lyckades övertyga sin freestyle-kollega Östein Bråten om idén med en bakåtvolt på samma par skidor.

– Vi gjorde tricket för ungefär tio dagar sedan. Det var en tävling i Åre, och alla kompisarna var samlade. Jag hade byggt skidorna i förväg i fall jag skulle hitta någon som ville vara med. Sista dagen fick jag med mig den här norrmannen, som var tillräckligt dum för att följa med..., säger Tjäder.

#klickfavoriter

Hur ska du toppa detta?

– Jag har nog gjort mitt på tandemskide-fronten nu. Satsar på vanliga skidor i stället, säger han.

Skönt för föräldrarna att du slutar med det?

– Nja, jag tror de tyckte det här var rätt lugnt jämfört med när man kör själv. Då är det trippla volter. Det var rätt lugnt ändå, säger han och skrattar.

Såvitt Tjäder vet så är det första gången detta görs på skidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#klickfavoriter

Mer i ämnet