Svenskhopp vill hitta formen i VM-genrep

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen körs i Adelboden, Schweiz, den sista storslalomen för herrarna före VM. För svensk del har topplaceringarna i vinter hittills uteblivit. Och den rankingmässigt bäste, Matts Olsson, har inte fått det att stämma alls. ”Nej, det har gått riktigt dåligt”, säger han till SVT Sport.

Han har en 20:e plats från Åre som bästa resultat, utöver två 22:a-platser. Senast i Alta Badia körde han ur.

– Fast där kändes det ändå som ett framsteg trots allt. Åkningen stämde lite bättre, säger han till SVT Sport.

Världscupen i alpint

Han har svårt att peka på vad det är som inte fungerar. Det handlar om flera olika saker. Dels har han, för andra året i rad, bytt material, dels har åken i vinter hela tiden innehållit misstag, och allt det där påverkar självförtroendet i sin tur. Som sedan påverkar åkningen. En ond cirkel.

– Jag är ju inte en superteknisk åkare. Som tysken Fritz Dopfer till exempel, han åker ju alltid rätt. Jag blir mer beroende av mitt material, som ju är nytt. Jag kör på, satsar så mycket det går, och klarar jag mig utan misstag, då går det fort.

Vinterns resultat har lett till att han nu ramlat ur första startgrupp (1-15). Något som är på gott och ont.

– Visst vill man vara i första grupp. Men då vill man ju också åka som en förstagruppsåkare. Kanske kan det bli lite lättare nu när man kan jaga bakifrån.

Han är inte direkt stressad av att VM närmar sig. Den slutliga VM-truppen tas ut 28 januari och herrarnas storslalom i VM körs inte förrän den 13 februari.

Adelbodens storslalom är en av de tuffare under säsongen, med en berömd brant på slutet. Enligt Matts är underlaget perfekt, med bra grepp. Arrangörerna har gjort ett enormt jobb. Inte minst med tanke på att det inte finns någon snö mer än i backen, och det har varit varmt och regnat i flera dagar.

Övriga svenskar i lördagens storslalom (10.30/13.30) är Calle Lindh, André Myhrer och Mattias Rönngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet