Maria Prytz (till höger) under semifinalen mot Schweiz i curling-EM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige får spela om EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för lördagens final i curling-EM i Stavanger.

Efter semifinalseger mot Schweiz har nu lag Margaretha Sigfridsson chans att ta revansch på Skottland för förlusten i VM-finalen i våras.

– Det finns ingenting annat än guld nu, säger fyran Maria Prytz.

Efter 7-6-segern i fredagskvällens EM-semifinal mot Schweiz i Sørmarka arena i Stavanger är minst ett svenskt silver säkrat för kvartetten Margaretha Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup och Maria Wennerström.

– Det känns helt fantastiskt, säger Maria Prytz.

Men efter VM-silver såväl 2013 som 2012, EM-brons 2012 och ett EM-silver 2011 vill det nuvarande lag Sigfridsson ha en guldmedalj dinglandes runt halsen strax efter lunch på lördagen.

– Det är klart att vi går för guld. Det finns ju ingenting annat än det nu, säger Prytz.

Finalmotståndet obesegrat

Skottland – obesegrat i turneringen – väntar i finalen. Samma unga Skottland, 22-24 år gamla, som i våras knep VM-guldet framför näsan på lag Sigfridsson i lettiska Riga.

– Spelar vi så bra som vi gjort nu kommer Skottland få en tuff match, säger Maria Prytz.

Sverige fick ta den i curlingsammanhang långa vägen till final. På fredagseftermiddagen utklassades Danmark med 10-2 i playoffmötet om en semifinalplats. Och väl där höll svenskorna Schweiz, som tidigare under dagen förlorat stort mot Skottland (3-10) i kampen om en finalplats, kort.

– Vi bjöd inte på så mycket utan såg till att de inte hade några större lägen när de hade sista sten, säger Maria Prytz.

Avgjorde med en trea

Visserligen tog Schweiz ledningen med 1-0 i den första omgången, men svenskorna vände till en 3-1-ledning efter en dragning av Maria Prytz fram till två poäng och sedan en stulen etta i den fjärde omgången när den rutinerade schweiziska skippern Mirjam Ott misslyckades med en enkel dragning. Efter att lagen tagit varsin etta fixade Schweiz en tvåpoängare fram till 4-4 i den sjunde omgången.

Men i den åttonde omgången tog Sverige ett fast tag om semifinalen. Med omgångens sista sten kunde Prytz med en kontrollerad slagning fixa de matchavgörande tre poängen fram till 7-4-ledning.

– Då fick vi ett ”break” och där någonstans avgjordes det, säger Prytz.

Sverige kunde sedan kontrollerat släppa två enpoängare till Schweiz i de avslutande omgångarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.