Det svenska laget som tävlar i mixedstafett på torsdag. Foto: Bildbyrån

Sveriges premiärlag i skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag inleds VM i skidskytte i Hochfilzen. SVT Sport kan nu avslöja laget som får försvara de svenska färgerna i premiärens mixedstafett.

Hanna Öberg kör första sträckan, Anna Magnusson andra, Jesper Nelin tredje och Fredrik Lindström avslutar.

– Det ska bli jätteroligt. Att komma in topp 6 skulle vara jättebra, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Anna Magnusson håller med.

– Det känns som att vi har ett bra och taggat lag. Topp 6, då har vi gjort det bra. Vi var ju femma i Östersund så där någonstans tror jag, säger hon till SVT Sport.

”Ett svårt beslut”

Det svåraste valet var om Jesper Nelin eller Sebastian Samuelsson skull få ta tredje sträckan, men valet föll alltså på den mer meriterade Nelin.

– Jag kan inte säga allt, men det var ett svårt beslut, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Nelins insats i herrstafetten i Antholz i januari, där han sköt rent och klättrade från 18:e till tia på sin andrasträcka, bäddade för uttagningen nu.

– Ett stort steg i rätt riktning. Vi vet att han är stark men han måste visa det på tävling också. Antholz var perfekt, han var långt efter och hade inget att förlora, säger Pichler.

Sverige har en speciell historik i mixedstafett – guld för tio år sedan och från 2007–2012 sex raka VM med topp 4-placeringar. Men efter det har det varit fyra år utan någon topp 10-placering. I år lär det bli uppåt igen.

– Laget är väl förberett, vi hoppas på en bra dag.

Orutinerat lag

Det är ett orutinerat lag som representerar Sverige i skidskytte-VM:s första disciplin. Hanna Öberg är VM-debutant och både hon och Anna Magnusson är förstaårsseniorer. Jesper Nelin gör sin blott andra säsong som skidskytt.

Mixedstafetten sänds i SVT1 och på svtsport.se på torsdag 9 februari klockan 14.25.

Historik, svenska resultat mixedstafett VM

2016: 12

2015: 16

2014 OS: deltog ej

2013: 13

2012: 4

2011: 4

2010: 3

2009: 2

2008: 4

2007: 1 Guld (Ekholm, Zidek, Ferry, Bergman)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.