SVT-experten: ”Jag blev mordhotad”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten tog tydligt ställning i dopningsskandalen vid VM i Lahtis 2001. – Jag blev mordhotad, det kändes inte så roligt, säger Anders Blomquist.

SVT-experten Anders Blomquist var tidigt ute och tog tydligt ställning när dopningsfallet med Jari Isometsä kom fram 2001.

– Jari Isometsä tillsammans med Harri Kirvesniemi var de som man kanske trodde mest var rena. När Isometsä åkte fram tänke man att det här måste vara mycket mer. Det här är inte allt.

Vinterstudion

SVT-expertens åsikter resulterade i mordhot.

– Sådana följder är extremt ovanligt. Det var väldigt otrelvligt. Bland annat vet jag att det var en förening som hette ”finländska krigsveteranerna”, som skulle komma och ta mig. Det kändes inte så roligt.

Hård: Två ansikten

– Det blev ett mästerskap med två ansikten. Först gladdes man åt alla svenska medaljer, men när Isometsä -fallet dök upp låg det som en filt av misstänksamhet över hela mästerskapet. Sedan rullades fler saker upp, säger SVT-kommentatorn Jacob Hård.

– Man hade haft en känsla av att längdåkningen, och uthållighetsidrott var på väg åt fel håll under lång tid. Man hade börjat bygga upp WADA. Det var totalt omstörtande, säger Blomquist, som fortsätter.

”Smärtsam process”

– Det slet ner hela bilden av en idrott man älskat. Jag blev samtidigt lite glad av att WADA drevs med sådan kraft, och att det var finländska delegater där som var med och slogs för en ren idrott, och att man kunde fälla ett fuskande land som det var då. Att man kunde komma åt där alla nekade, och med kraft driva de här frågorna. Det blev en vändpunkt. Sedan kom det här med Johann Mühlegg, men idrotten mådde väldigt bra av det här, det var en smärtsam process.

Kolla in klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet