Tobias Hellman, alpinexpert SVT Sport. Foto: Johan Ejeborg, SVT Sport

SVT:s expert dömer ut alpina landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske alpine chefen Tommy Eliasson Winter spände verkligen bågen inför VM-säsongen.

”Sex medaljer målet inför St.Moritz”. SVT:s alpinexpert Tobias Hellman ställde sig tidigt frågande till utspelet. Nu när säsongen inletts har tvivlen stärkts.

– Visst är det bra med högst ställda mål. Men det är i mina ögon en galen överskattning av ett landslag som inte andas någon framtid, säger Hellman och fortsätter:

– Skulle Sverige landa på tre medaljer som i Beaver Creek 2015 vore det ett väldigt bra facit i mina ögon. Just nu är det Frida Hansdotter, Kajsa Kling , och André Myhrer som skulle kunna bärga individuella medaljer. Men då gäller det verkligen att alla har sin dag där och då. Sen har ju trillat in ett antal bonusmedaljer i lagtävlingarna genom åren.

Vinterstudion

”Utländska kollegor undrar vad som händer”

Samtidigt som Norge fortsätter stapla segrar i vinterns världscup är det Kajsa Kling som räddat den svenska äran med en finfin tredjeplats i störtloppet i Lake Louise. Medan Kling kämpar ensam på damsidan i fart så är det tomt på herrsidan i världscupens störtloppsbackar. De enda svenskar som syns är tränare som jobbar för andra landslag.

– Det är tråkigt att tvingas konstatera fakta. Utländska kollegor undrar också vad som händer med Sverige och frågan är befogad. Jag hoppas verkligen att det finns en framtid även för svenska fartåkare. Men jag tvivlar.

Stor oro inför Åre-VM

När det gäller hemma-VM i Åre 2019 är Hellmans oro ännu större. Med stor sannolikhet så avslutar flera åkare sina karriärer säsongen 2018-2019. Vi kan inte tro på någon jackpot som fallet var 2007 när Anja Pärson frälste en hel nation med sina tre guld, ett brons och ett lagsilver.

– Det finns ambitioner i fart, förbundet satsar och det ska man göra inför ett VM på hemmaplan. Men risken är stor att vi faktiskt inte har startande i alla discipliner och att trycket kan bli enormt på ett medaljhopp som Kajsa Kling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet