Foto: TT Nyhetsbyrå

”Med steroider i kroppen har man inte i landslaget att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Vad utredningen av Therese Johaugs dopningsfall leder till blir inte bara avgörande för Johaug – utan även för landslagschefen Vidar Löfshus framtid.

SVT:s expert Anders Blomquist är kritisk till att man erbjöd Johaug att följa med på landslagets läger i Italien. ”Det är otroligt svårt att förstå. Med anabola steroider i kroppen, oavsett hur de har kommit dit, har man inte i ett landslag att göra”.

Norska landslagschefen Vidar Löfshus öppnade i förra veckan för att Therese Johaug, även om hon till slut valde att stanna hemma på grund av turbulensen, var välkommen att följa med på landslagets läger i Italien.

– Hon är inte dömd för något som helst, och ska göra sitt jobb, som är att förbereda sig för säsongen, sa Löfshus.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

SVT:s expert Anders Blomquist riktar nu kritik mot det beslutet.

– Det är otroligt svårt att förstå. I det ryska laget har man under ganska många år haft löpare som har varit avstängda för dopning men som ändå har varit med i verksamheten. Det har man kritiserat både från svenskt och norskt håll. Nu tror jag att deras bedömning var att ”Therese är oskyldig” – men för alla andra är det självklart att med anabola steroider i kroppen, oavsett hur de har kommit dit, har man inte i ett landslag att göra, säger han.

”Följa med på landslagsläger är uteslutet”

Han har förståelse för att tränare och landslagskollegor stöttar Johaug på ett rent personligt plan, men poängterar att det är något helt annat än att låta henne vara med på landslagets aktiviteter.

– Stöttningen är viktig ur ett mänskligt perspektiv. Hon behöver all medmänsklighet hon kan få just nu. Men att man ska följa med på ett landslagsläger när man haft ett positivt dopningsprov är helt uteslutet.

Att Johaug nu tränar på som vanligt, och förbereder sig inför säsongen, är fullt naturligt.

– Det är självklart att hon fortsätter att förbereda sig tills hon får sin dom från Antidopning Norge. Hennes träning är viktig för att kunna tävla på en hög nivå om hon blir frikänd, men kanske ännu viktigare att hon får rutiner och någon sorts ”vardag” i den extremt utsatta situationen som hon befinner sig i.

Flera skandaler senaste halvåret

Johaugs positiva dopningsprov är inte den enda skandalen som har skakat norsk skidsport det senaste halvåret. I juli kom astma-skandalen där Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för dopningsbrott. Och i september kom det fram att norska åkare har medicinerats trots att de varit friska, vilket nu är under utredning.

Vad de olika utredningarna kommer fram till blir inte bara intressant för de enskilda utövarna, det kan också få betydelse för Löfshus framtid.

– Det beror väldigt mycket på vad som händer nu. Hur Löfshus, men också de andra i förbundets ledning, hanterar det här, säger Anders Blomquist.

– Hittills har läkarna fått ta skulden för det som har hänt och fått avgå. Jag tror att man har en plan inom norska förbundet för vad som kommer att hända, vem som är nästa syndabock, beroende på vad utredningarna leder till.

”Han har ansvaret”

Blomquist menar att Löfshus har det sportsliga ansvaret för hela organisationen men att han har litat väldigt mycket på de läkare som varit inblandade.

– Men det är klart att han har ansvaret. Börjar man leta efter syndabockar är det ju han, kanske tillsammans med ledningen för skidförbundet, som är de ansvariga.

Har du förtroende för honom som ledare för norska landslaget?

– Det beror helt och fullt på var man landar, hur öppen man är i det som har hänt runt Therese med värden och vilken bedömning som Antidopning Norge gör. Men ännu viktigare är att det som är kopplat till astmaanvändandet. Där finns det frågor om det finns systematik i det? Har det funnit en kultur där man behandlar friska åkare? Har det skett inom organisationen är det något helt annat. Då blir det mycket naturligare att söka ansvar inom organisationen än om det är klumpigheter gjorde av enskilda doktorer, vilket är versionen så här långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet