Systrarna Helgesson undviker varandra

Uppdaterad
Publicerad

Viktoria och Joshi Helgesson gör i stort sett allt tillsammans.

Men när konståkningssystrarna tävlar vill de inte veta av varandra.

-Vi vill inte ha något extra störande moment, säger Viktoria inför EM-starten.

Viktoria och Joshi Helgesson har växt upp ihop. De tränar tillsammans, de har samma ”dåliga” humor och hjälps åt att slappna av och tänka på annat under stora mästerskap.

Men när det är dags för tävlingsåken vill systrarna från Tibro inte se varandra, allt för att inte påverkas av hur det går för den andra.

-Vi kollar aldrig på varandra. Om det går bra tror jag inte det gör så mycket men om det skulle gå dåligt skulle jag tycka så synd om henne att det skulle sabba mitt fokus. Det är viktigt att vi kör vårt eget tills vi har åkt färdigt, säger storasyster Viktoria Helgesson inför EM-starten i Globen på torsdagen.

Inför sina tävlingsåk stänger Viktoria och Joshi in sig i varsin musikbubbla, med hörlurar som skydd mot publikens reaktioner. Om systrarna stöter på varandra mellan åken visar den som redan tävlat upp blankast möjliga ansikte.

-Vi är ganska schysta mot varandra. Vi visar inte så mycket. Man gör vad man kan för att fokusera på sitt eget, säger Viktoria.

I toppform

26-åringen som förra året misslyckades både i EM i Budapest och OS i Sotji verkar avslappnad inför hemma-EM. Hon säger att hon är i toppform.

-Jag har åkt många felfria program på träning. Det är en enorm trygghet. Jag känner mig lätt i kroppen, lätta ben, säger hon.

Bredvid sin fem år äldre syster visar Joshi upp ett annat kroppsspråk. Hon väger på fötterna, gör tåhävningar och går över till uppmjukande gymnastik. Det är som om hon inte kan vänta, som om hon vill ut på isen med en gång.

-Jag är väl ganska dålig på att sitta still, säger 21-åringen och skrattar.

Joshi opererade ut en skruv ur vänsterfoten i oktober och har ännu inte återfått full styrka. Därför har hon plockat bort sin trippel-trippel-kombination ur det långa programmet. I torsdagens korta program bestämmer hon sig när hon landat sitt första av två planerade toeloop-hopp, i ögonblicket.

-Jag har gjort det förut. På några tävlingar förra året och på SM. Om jag får en bra landning vet jag att det går. Om jag får en dålig landning har jag inte riktigt styrkan och spänsten i benet för att komma upp i en trippel till, säger hon.

”Kraftfull och snabb”

Joshi säger att hon och Viktoria är ganska lika – utom som åkare.

-”Vicky” är graciös och mjuk. Jag är mer kraftfull och snabb, säger hon.

TT: Hur är det att förlora mot sin syster?

-Det är inte så jobbigt. Jag önskar att det ska gå lika bra för henne, säger Joshi.

-Det bästa hade varit om vi hade kommit delad etta på varenda tävling men det är ju inte så stor chans, säger Viktoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.