Britta Johansson Norgren jublar efter en seger förra säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Taktikplan ska lyfta Johansson-Norgren i Toblach

Uppdaterad
Publicerad

Hon inledde skidåret 2017 med att bli tvåa i det kinesiska Vasaloppet, och har sen dess fått vika ner sig mot huvudkonkurrenten Katerina Smutna tre lopp i följd.

Nu laddar Britta Johansson-Norgren och hennes svenska långloppsteam för en rejäl revansch i lördagens femmilstest, Toblach-Cortina.

– Det har blivit ett litet mentalt övertag för Smutna. Hon har hittat en växel till, säger teamchefen för Lager157, Anton Järnberg, på plats i nord-Italien för loppet som Britta är försvarande mästare i.

– Det var verkligen ett grymt bra lopp av Britta senast (i Marcialonga, nerspurtad av tjeckiskan på slutmeterna), men de är väldigt jämna just nu. Vi får se vad vi kan hitta på för taktisk plan ikväll för ta Smutna imorgon.

Vinterstudion

Fler intressanta svenskor blir förstås Sara Lindborg, Team Serneke, som var på pallen senast och inte varit sämre än fyra i vinter och ifjol faktiskt spurtade ner Smutna i just Toblach-Cortina till en fjärde plats.

Dessutom blir det comeback för Lina Korsgren, Team Leaseplan, trea i Vasaloppet förra året och med dubbla sjätteplatser i vinter innan sjukdom ställde till det.

Det är en bana med mycket klättring i mitten av loppet, fram till 38 km och avslutas sen med mycket utför och väldigt lätt åkning. En stor höjdskillnad men det kan också bli en stor temperaturskillnad. Fem minusgrader under fredagen och ett lätt snöfall i luften, men prognosen talar om eventuella plusgrader, vilket kommer testa vallateamen i fråga om till exempel struktur.

Dåliga skidor i Marcialonga

För det svenska laget Lager157 blev Marcialonga en liten missräkning med materialet, framförallt herråkarna slet med sämre skidor och kom aldrig i riktigt bra position inför sista backen, den fruktade Cascata, som avgör allt.

– Sen gjorde de en väldigt bra backe, (Fredrik) Byström var nia och Marcus (Johansson) 13:e uppför den, säger teamchef Järnberg som i mål fick se sina främsta herrnamn bli 15:e och 16:e.

Det har varit tid för omladdning, en tävlingsfri helg i Ski Classics har gett chansen att träna lite extra och i några fall hålla igång med andra tävlingslopp. Oscar Persson, som varit sjuk efter Kina-äventyret runt nyår, SM-tävlade för SK Bore och var elva på 30 km skiathlon, Fredrik Byström vann AXA Skimarathon och Marcus Johansson segrade i Ulricehamnsloppet.

Den sistnämnda insjuknade igår och missar helgens lopp, men å andra sidan får teamet tillbaka en annan Markus Ottosson som var förkyld under Marcialonga.

Chernousov tillbaka efter sjukdom

På tal om svenskar, Oskar Kardin, Team Serneke, förväntas tillbaka efter att i sista stund avstått senaste tävlingen efter en matförgiftning. I både Kaiser Maximilian Lauf och La Diagonela blev det sjätteplatser för den unge talangen.

På herrsidan är Tord Asle Gjerdalen försvarande mästare imorgon och kommer från en seger i Marcialonga. Men Anton Järnberg varnar för två andra norrmän, från Team United Bakeries:

– Jag tror (Johan) Kjölstad kan slå till med tanke på hans senaste lopp (4-4-2) eller (John Kristian) Dahl om han finns med sista biten, det slutet passar honom, säger han om den regerande Vasaloppsvinnaren.

En intressant utmanare blir definitivt ryssen Ilja Chernousov, som missade Marcialonga på grund av sjukdom, men dessförinnan vann La Diagonela i Schweiz efter en spurt mot just Gjerdalen.

Loppet kan ni följa direkt via SVT Sport-appen, svt.se/sport eller svt play med start kl 09.25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet