Daniel Richardsson startar långt bak i dagens masstart. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Ramlar en är det lätt att fler gör det”

Uppdaterad
Publicerad

Banan i Val Müstair har kritiserats av åkarna. När herrarnas klassiska masstart över tio kilometer ska avgöras kommer mycket att hänga på vilka som klarar av att stå på benen. ”Förhoppningsvis har alla disciplin och är lugna i klungan”, säger Daniel Richardsson.

Daniel Richardsson var inte ensam svensk om att inte ta sig vidare från kvalet i fristilssprinten i går. På herrsidan var det bara Marcus Hellner som klarade sig till kvarten, där han dock åkte ut.

Det var inte Richardssons favoritdistans, och att han slutade 79:a innebär att han får starta långt bak i dagens masstart över tio kilometer.

Vinterstudion

– Jag tror ju att det är en fördel att ligga långt fram såklart. Nu kommer jag att starta bland de sista så det blir svårt att ta sig fram. Men jag får försöka göra någon smart omkörning här och där, säger han.

Lär bli trångt

Banan i Val Müstair är knepig. Den är kort, bara 2,5 kilometer, och har snabba nedförsbackar där det lär bli trångt.

– Det är mycket kurvor neröver. Det går så fort där och så svänger det av rejält och så kommer man 50 pers i en kurva. Ramlar en så är det ju lätt att många ramlar, och så är det ju dåligt med snö utanför, säger Richardsson.

Jens Burman, som var kritisk mot banan efter sitt fall i sprinten, håller med Richardsson.

– Det kan bli klurigt. Nog tycker jag de kunde få till det bättre. Det kan bli lurigt nedför när det är så många åkare, och den har inga långa fina åkbackar, det är mer en ryckig bana.

”Kommer gå fort”

På damsidan leder Stina Nilsson Tour de Ski efter seger i sprinten, och på klassiska distanser har hon tidigare i år tagit stora kliv.

– Det kommer absolut att gå fort utför så det känns bra att jag startar så pass långt fram, så att jag kommer kunna försöka lägga mig i bra positioner som gör att jag kan stå på benen. Jag hoppas att jag ska få till en bra känsla i den klassiska åkningen, säger Stina Nilsson inför damernas fem kilometerslopp.

SVT sänder Tour de Ski och dagens masstarter med sändningsstart 12.45 i SVT1 och appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet