Therese Johaug tog en ny komfortabel seger. Foto: SVT

Therese Johaug tog femte raka världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Norge dominerade totalt då 15 km fristil i världscupen i Davos avgjordes idag. Fem norskor i topp och högst upp på pallen fick återigen Therese Johaug ställa sig efter att ha krossat allt motstånd.

Therese Johaug jagade sin första seger på distansen 15 km fristil i världscupen. Liksom tidigare tävlingar den här säsongen hade hon en våldsam öppning. Vid första passeringen vid 2.2 km tog Johaug över täten av landsmaninnan Heidi Weng med hela 19,4 sekunder.

Efter drygt halva loppet så hade den norska skiddrottningen utökat ledningen till 40 sekunder, dubbelt så mycket.

Vinterstudion

”Hittade flytet från start”

Många åkare hade det tufft på den höga höjden däribland bästa svenskan Charlotte Kalla som inledde starkt men som tappade mot slutet och kom i mål som sjua, 1.44 efter Johaug .

Den 27-årige norskan fortsatte loppet igenom att utöka sin ledning och var hela 70 sekunder i mål före tvåan, överraskningen Ingvild Flugstad Oestberg, och tog sin femte raka världscupseger.

– Jag hade fantastiska skidor och bra teknik. Jag hittade flytet från start och jag är väldigt glad över att jag kunde vinna med så mycket, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Fem norskor i topp

Den norska dominansen fortsätter i världscupen. De fem första åkarna var från Norge däribland trean Heidi Weng.

– Det är inte bra att det är så mycket norskt i toppen, men vi fokuserar på oss själva och på att göra det bra. De andra får skärpa sig och ta det som en motivation, och det vet jag att de gör, säger Johaug.

Positivt för svensk del var dock att att både Emma Wikén som kom tolva, och Anna Haag på en sextonde plats hade fina lopp och gjorde klara steg framåt inför fortsättningen av den här säsongen.

Norsk dominans även hos herrarna

Martin Johnsrud Sundby övertygade återigen i världscupen. I dagens tre mil i Davos vann han med över 20 sekunder före fransmannen Maurice Manificat.

Han är så stark och har öppnat den här säsongen bättre än någonsin, sa SVT Sports expertkommentator Anders Blomqvist

 I övrigt så forsatte den norska dominansen. Anders Gløersen blev trea  och av topp tio var sex åkare från Norge.       

Martin Johnsrud Sundby tog sin femtonde världscupseger och drygade ut sin ledning i den totala världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet