Johannes Thingnes Bö brakade på rejält mot målet i 20 km-loppet något han ångrar i efterhand. Foto: TT.

Thingnes Bö: ”Idiotiskt av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Dubble silvermedaljören i VM i Hochfilzen, Johannes Thingnes Bö, är irriterad på sig själv efter att ha slagit lagkompisen Lars Helge Birkeland med 2,4 sekunder på 20 km på torsdagen.

Det gjorde att Birkeland, som blev nia, trillade ur söndagens masstart (30 startande) över 15 km med minsta möjliga marginal.

– Det var väldigt dumt och idiotiskt att trycka på som jag gjorde för att slå Lars Helge, säger åttan Bö till NRK. Han sköt bort medaljchansen i det sista skottet i sista skyttet.

Men ur etisk synpunkt ger man Thingnes Bö rätt. Och ledningen hade inte hela saken klar för sig förrän de i lugn och ro studerat resultatlistan och räknat poäng inför masstarten. 

”Kan inte ge stallorder som i F1”

– Det är väldigt synd om Lars Helge men man kan inte ge stallorder som i F1. En skidskytt ger alltid allt den har, säger NRK:s expert Ola Lunde.

Birkeland var sugen på masstarten.

– Synd att det blev stolpe ut men det går inte att räkna så noggrant på det, skulle inte fungera, säger han.

Birkeland är stafettreserv inför lördagens 4x7,5 km. Norska laget består i tur och ordning av Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och lillebrodern Johannes Thingnes Bö.

– Stafetten kan rädda mitt VM, säger Hegle Svendsen som kollapsade förra lördagen efter 10 km.

Stafetten sänds i SVT1 14.45-16.05 på lördagen. Helgens sändningstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.