Tiio Söderhielm närbevakades under ett pass på vallen. Foto: Ola Bränholm, SVT

Tiio siktar på världseliten

Uppdaterad
Publicerad

När Tiio Söderhielm vann i Bruksvallarna 2013 trodde många att genombrottet var på väg. Men när Wolfgang Pichler ringde under påskhelgen blev det starten på en ny karriär. Skidskytten Tiio Söderhielm fick en plats i A-landslaget direkt. ”Jag siktar på att bli världselit” säger han till SVT Sport.

– Det fanns intresse direkt när han ringde men jag fick fundera några veckor. Jag tror att jag har mer att plocka ut i längdåkningen och om jag får ihop skyttet så... Jag siktar på att bli världselit annars hade jag inte lagt ner så här mycket tid, säger Söderhielm när SVT Sport träffar honom i Östersund.

Den stora utmaningen för Söderhielm blir så klart skyttet, att börja med något som 31-åring medan alla konkurrenter tränat i många år är tufft.

– Jag tycker att det gått ganska bra i liggande skyttet, men i ståskyttet krävs mycket mycket mer träning. att få stabilitet och orka stå och hålla länge. Träna upp de här små musklerna i överkroppen som stabiliserar vapnet. Jag står mycket hemma och siktar på en prick på väggen, torrklicka kallar vi det, det är inte särskilt kul men jag försöker köra en halvtimme om dagen.

”Har fallenhet för skytte”

– Han har fallenhet för skytte det ser man och han har ju haft stora framgångar i längd. Får han ihop det kan han etablera sig ganska snabbt, säger landslagstränaren Anna-Maria Nilsson som tills vidare lånat ut sitt gamla tävlingsgevär till nybörjaren.

Träningsdosen är enorm för Söderhielm, massor av skytteträning både på vallen och torrträning hemma. Wolfgang Pichlers program är tufft.

”Tränar mer fysiskt nu”

– Jag tränar mer fysiskt nu än jag gjort förut, plus att det ska skjutas. Det är väldigt mycket högintensitetsträning mot vad jag är van vid. Som längdåkare körde jag kanske två till tre pass i veckan men nu är det fem sex sju pass ibland, berättar Söderhielm.

Drömmen är att göra som Forsberg, Ferry och Zidek. Byta en plats som elitåkare i längd till en i världstoppen i skidskytte. Trots att han är över 30 år är det en långsiktig satsning.

– Just nu tänker jag att jag skall köra till 2019 och hemma-VM i Östersund. Det är ingen idé att bara köra två år, när man är så ny i det här kan det kanske ta två tre år innan man får stabilitet också, säger Söderhielm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.