Tiio Söderhielm. Arkiv. Foto: Bildbyrån

Tiio Söderhielm sadlar om – blir skidskytt

Uppdaterad
Publicerad

Längdåkaren Tiio Söderhielm sadlar om och blir skidskytt i förbundskapten Wolfgang Pichlers nya landslag.

”Det är Wolfgang som har fått mig att börja tänka på det”, säger Söderhielm till SVT Sport.

Skidskyttets nya förbundskapten Wolfgang Pichler är på charmoffensiv. Längdåkaren Tiio Söderhielm har nu övertalats att satsa på skidskytte.

– Wolfgang har tagit över nu och vill värva in lite fler längdåkare i sporten och då är jag en av dem. Jag funderade några veckor men sen erbjöd han mig en landslagsplats och då tackade jag ja, säger Söderhielm till SVT Sport.

Världscupen i skidskytte

31-årige Söderhielm har flera år bakom sig som längdåkare inom den svenska eliten, och nu satsar han mot VM i Östersund 2019.

– Satsningen sträcker sig dit. Vi ska ha läger i Östersund nästa vecka och då blir det mycket fokus på skjutningen.

Och för Söderhielm finns det mycket att jobba på med just skyttet.

– Jag har aldrig skjutit seriöst förut, bara på skoj, säger han.

Behövs fler

Att värva in längdåkare är ett beprövat knep inom skidskyttet, och med Sveriges sviktande resultat är det ett sätt att snabba upp utvecklingen inför hemma-VM. Och Söderhielm tror att fler kan göra samma byte som han nu gjort.

– Det är många som håller på med skidskytte också, men ska man bygga någonting nu så är det en poäng att ta in längdåkare. Det är svårt att börja med skidskytte utan hjälp och stöd från förbundet, nu har jag fått det. Annars hade jag nog inte börjat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet