Togo-åkaren siktar på att köra femmilen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens skiathlon blev togolesen Viossi Akpedje Madja en världskändis efter att ha åkt överlägset långsammast av alla i skidspåren. Men trots den tunga insatsen där har han bestämt sig för att åka söndagens femmil.

27-årige Viossi Akpedje Madja började åkaskidor den 20 december och hade därmed inte många träningstimmar bakom siginnan han stod på startlinjen i lördagens skiathlon. Efter tre kilometer bröthan loppet och då hade han redan blivit varvad.

– Målet var ett åka ett varv och kommatillbaka till stadion, säger Madja till tyska medier.

Längd-VM 2013

Väl tillbaka i stadion i Val di Fiemme blevuppståndelsen stor. Med skidorna fastspända över axeln mötte han pressen ochfick skriva mängder med autografer hos sina nya fans.

– Det var stenhårda spår, eftersom förutsättningarnainte var de bästa kunde jag inte hålla jämna steg med jättarna där framme,skämtade Madja efter sitt lopp.

Den klassiska stilen har han lärt sig hyfsat.Värre är det i fristil.

– Jag har ramlat många gånger och den teknikenhar gett mig mycket smärta, förklarar han för den tyska sportsajten Sportschau.

Viossi Akpedje Madja är den förstarepresentant som Togo haft på skid-VM någonsin och det har uppmärksammats ihans födelseland. Den statliga televisionen har redan gjort ett inslag ochefter VM har landets kung, Lawson den tredje, planerat att hälsa på den nyanationalhjälten i München där han numer är bosatt.

Men innan dess ska Madja försöka överleva enfemmil. Att han tvingades bryta skiathlonen efter redan tre kilometer har inteskrämt i väg hans skidsatsning som ska leda mot OS i Sotji 2014.

– Då ska jag representera mitt land igen,säger Madja och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet