Bill Impola. Arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Torsbyåkare körde fel i långlopp

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske långloppsdoldisen Bill Impola blev blåst på sitt livs triumf. När han åkte fel i stor ledning.

Torsbyåkaren Bill Impola var på väg mot sitt livs triumf när han ledde långloppet La Diagonela över 43 km i Schweiz. 25-åringen ledde med 1.17 när det återstod mindre än 3 km. Då inträffade det som inte får hända. Svensken vek av på fel spår – när han följde efter tv-skotern.

Det framgick inte direkt i tv-sändningen. Dock visade GPS:en att Impola, som gick loss redan efter 14 km, befann sig på fel ställe.

Bedrövad upptäckte Impola sitt misstag och satte på sig överdragskläderna.

– Det står att det är löparens eget ansvar. Men det hade varit bra om det stått en vakt vid den korsningen. Därför tror jag att Bill Impola är förhållandevis frustrerad på den dåliga skyltningen, säger Odd-Björn Hjelmeseth till TV2.no.

En anledning till missen kan vara att Impola anlände till tävlingsområdet först under gårdagen medan många av konkurrenterna kört i spåren under veckan för att lära känna sträckningen.

Det blev nu en helnorsk historia där Öystein Pettersen vann spurten före sex landsmän.

Anders Södergren blev bäste svensk med en 14:e plats.

Loppet ingår i långloppscupen där Vasaloppet även finns med senare under säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.